Kategorier

Livmorhalsprøven er en billig helseforsikring

Vi tar på sikkerhetsbeltet og bruker hjelm. Vi vaksinerer oss. Vi bruker grytekluter og prevensjon. Vi gjør mye for å beskytte oss i livet mot uønskede hendelser. Livmorhalsprogrammet er en del av det vi kan gjøre for å ta vare på oss selv. Allikevel er det slik i Norge at kun 7 av 10 kvinner tar livmorhalsprøve. Hva skjer med de tre siste?

28. august 2020

Lege Marianne Natvik engasjerer seg i #sjekkdeg-kampanjen

Marianne Natvik, fastlege og spesialist i allmennmedisin

For noen år siden gjorde TNS Gallup en undersøkelse, på oppdrag fra Kreftforeningen, om hvorfor mange kvinner ikke tar livmorhalsprøven. De vanligste årsakene er at de gruer seg (42 prosent) eller at de synes det er ubehagelig (26 prosent).

I know! Dette er jo ikke noe man ønsker å drive med. Man er sårbar, føler seg usikker og klønete i gynstolen. Man kan være redd for resultatet. Usikker på legen. Oppleve at dette er for ubehagelig.

Samtidig er alternativet om du skulle være blant de uheldige så uendelig mye verre. Og heldigvis er det lenge mellom hver gang du må ta prøven.

Ta prøven regelmessig

Hvert år får 300 kvinner livmorhalskreft og 70 dør av sykdommen. Grunnen til at vi har et screeningprogram for livmorhalskreft, er at ved denne kreftformen finnes det forstadier, lette celleforandringer som ikke er kreft og som enkelt kan fjernes før de utvikler seg videre. Man kan gjøre noe med dette!

Men du må ta prøven regelmessig. Denne sykdommen har lite symptomer og det å ta livmorhalsprøve er en billig forsikring for å ha kontroll.

Store konsekvenser

16 prosent av kvinnene i undersøkelsen svarte at de har ikke tid. Man må jo respektere folks tid. Det er mye vi kan spare tid på. Noen dager pusser vi ikke tenner eller løper til bussen eller dropper å ta av bordet etter frokosten.

Jeg heier på deg i ditt travle liv og forstår at du av og til må ta en kjapp sving. Men å ikke ta livmorhalsprøve kan gi store konsekvenser, det er ikke her du best sparer tid i livet. Det er en liten innsats for å avkrefte eller bekrefte noe så viktig.

Ta prøven hos fastlegen

19 prosent sier at de ikke vil gjøre det hos fastlegen. Det gjør vondt i et fastlegehjerte å høre. Fastlegen er god på dette! Vi gjør underlivsundersøkelser daglig. Vi oppfordrer til å ta prøven hos fastlegen fordi det er enklest.

Noen ønsker å ta prøven hos gynekolog. Men skal gynekologene ta livmorhalsprøver, har de ikke tid til å undersøke deg når du virkelig trenger en gynekolog. Vi må bruke dem klokt. Gynekologer er en begrenset ressurs.

Finn en løsning

Det kan være mange grunner til at man ikke vil gjøre det hos legen sin. Kanskje er fastlegen en mann. Kanskje er fastlegen også naboen eller du har barn på samme skole eller barnehage. Kanskje synes du at du kjenner legen din for godt til at legen skal undersøke underlivet ditt. Grunnene er mange.

Min oppfordring er: Snakk med legen din om dette. Finn en løsning. Ikke la dette stoppe deg i å gjennomføre et godt helsetiltak.

Mange leger har avtale med kollegaer på samme legekontor eller nabolegekontoret om at man kan samarbeide om dette, slik at denne undersøkelsen kan gjøres hos en kollega ved behov.

Lurer du på når du skal ta prøven?

Jeg må si at jeg imponeres av Kreftregisteret. Visste du at du trygt kan lene deg tilbake og vente på påminnelsen om livmorhalsprøve? Det er ingen skam i at de minner deg på at du må ta livmorhalsprøve, de gjør det i forkant, slik at du får gjort det i tide.

Kanskje har du fått brev i det siste om at det er tid for å ta prøve, men du venter fordi det er koronatid? Ikke vent – fastlegen vil gjerne ta livmorhalsprøver også nå. Dette er ikke en oppgave som settes på vent.

Og har du symptomer fra underlivet er det alltid lurt å ta dette opp med legen din. Du er velkommen!

Bli med oss

#sjekkdeg-kampanjen er med på å løfte oppmerksomheten rundt livmorhalsscreeningen. Bli med oss i dette!

Sjekk deg selv og fortell det til venninner, mødre, søstre, tanter, naboen, kollegaer – hjelp oss å også få med de siste 3 av 10 kvinnene. Dette er en enkel undersøkelse, om enn litt ubehagelig, men fort gjort. Ta vare på deg selv – #sjekkdeg.

Følg gjerne Marianne på @egenmestring