Kategorier

Jeg slipper heller ikke unna

Har du tatt livmorhalsprøve de siste årene? Som fastlege bruker jeg alle kanaler jeg kan for å oppfordre pasienter, venninner, bekjente og familie til å sjekke seg. Klarer jeg å overtale deg også?

2. september 2019

Lege Marianne Natvik engasjerer seg i #sjekkdeg-kampanjen

Av fastlege Marianne Natvik

Ja, det er ubehagelig å legge seg tilbake i gynstolen og spre bena i et lyst rom med et fremmed menneske foran seg. Jeg vet, jeg slipper heller ikke unna. Jeg liker det like lite som deg. Men jeg tenker at det er verdt å trosse ubehaget for å utelukke noe så omfattende som kreft.

 «Er det lenge siden sist du tok celleprøve?»

Dette spørsmålet kommer ofte opp på tampen av legetimen. Hvorfor maser fastlegen om dette? Hvorfor sender Kreftregisteret ut påminnelsesbrev til kvinner som ikke har fulgt opp etter sist prøve eller som kanskje ikke har tatt på mange år?

Livmorhalskreft er en kreftform som utvikler seg utrolig sakte. Det er mulig å oppdage forandringer som kan enkelt behandles tidlig, før det har utviklet seg kreftceller. Det å ta prøven kan bety noe for livet ditt.

Langsom kreftform

Vi vet i dag at celleforandringer skyldes viruset HPV. Det er et seksuelt overførbart virus, men det hjelper ikke med kondom. Heldigvis er en HPV-infeksjon ufarlig for de fleste. Nesten alle får HPV-viruset i løpet av livet, men kroppen klarer stort sett å kvitte seg med infeksjonen på egenhånd og det gir ingen skade. Men hos noen oppstår det celleforandringer som kan utvikle seg videre til kreft. Fra man blir smittet med HPV til kreft oppstår, kan det ta 10-20 år.

Hvis vi oppdager celleforandringene tidlig, gir det et helt annet behandlingsløp enn om kreftceller har fått utvikle seg. Det er omfattende både fysisk, psykisk og sosialt å få livmorhalskreft. Det gjør noe med livskvalitet og påvirker en del av kroppen som er viktig for oss på mange måter.

Snakk med legen din

Når du kommer for å ta en celleprøve, er det en mulighet for meg som lege til å spørre deg om ting du kanskje ikke ville tatt opp ellers. Har du andre plager fra underlivet? Mensensmerter? Kraftig menstruasjonsblødning? Kløe? Lukt? Utflod? Urinlekkasje? Er det vondt å ha sex? Har du hetetokter? Tørrhet i skjeden?

Det kan være symptomer som kanskje ikke er farlige, ikke sykdom, men som påvirker hverdagen din. Jeg har møtt mange kvinner som tenker at dette er normalt og ufarlig, og at det ikke finnes noen behandling. Men ofte kan hun få hjelp.

Svaret kan skremme

Jeg er redd for svaret på prøven, sier noen av kvinnene. Tenk om det er celleforandringer? Da kan jeg få kreft.

Ja, det kan du, men hvis du sjekker deg er det er veldig lite sannsynlig at du får kreft, fordi vi kan følge deg opp og enkelt behandle celleforandringene. Ubehaget ved å vite at man har celleforandringer, kan vi som helsepersonell hjelpe deg med å håndtere. Uvissheten av å ikke sjekke seg er skumlere.

Mine tips for et sunt (under)liv:

  • Ta celleprøve hos fastlegen din.
  • Snakk med legen din om menstruasjonssmerter, hetetokter og bekkensmerter. Det er ofte hjelp å få.
  • Snakk med venninnene, kollegaer, søstre, døtre og mødre om dette. Hjelp hverandre å ta vare på kroppen og få god helse.
  • Bli glad i å trene – det er den beste medisinen i verden – det gjør det glad, mindre syk og gir mer overskudd!