Kategorier

Ikke alle har gått opp i vekt i jula

«Spis deg slank», «Ti kg lettere på ti uker», «Dette bør du unngå å spise om du vil ned i vekt». Ved inngangen til det nye året er det mange som ønsker å slanke seg, og aviser og blader er fulle av tips. Men langt fra alle har godt av å gå ned i vekt eller trenger å bekymre seg for kalorioverskudd. Om du skal eller er i kreftbehandling kan det å gå ned i vekt gjøre mer skade enn nytte for helsen.

Både sykdom og behandling kan påvirke lysten og evnen til å spise.

I Kreftforeningen får vi mange spørsmål om kosthold og kreft. Med alle kostholdsråd som florerer der ute, er det ikke rart at det skjer misforståelser. Man kan lett føle seg usikker.

Mange har nok hørt at maten vi spiser og risikoen for å utvikle sykdom henger sammen. Mye frukt og grønt, fullkornsprodukter og fisk, og mindre rødt kjøtt, søtsaker og brus er noen av rådene som gis for å forebygge sykdommer som kreft. Men, når man er syk kan det være andre råd som gjelder.

Da kan både sykdommen, behandling og bivirkninger, men også bekymringer påvirke lysten og evnen til å spise. Noen trenger også ekstra energi og protein. Mange sliter derfor med å få i seg nok mat og drikke, og det å holde vekten kan være en kamp. Om man i tillegg er eldre, og opplever å ha flere sykdommer/diagnoser samtidig, er man ekstra utsatt for vekttap.

Så hva anbefaler vi til en person som er syk og står i fare for å gå ned i vekt? Det er lurt å ikke gi råd som begrenser matutvalget. I tiden rett før og under behandling for kreft vil mange ha godt av å spise mat som normalt ikke er anbefalt når man er ved god helse. Det kan være mat og drikke med høyt kaloriinnhold, som ekstra fløte i sausen, eller tyktflytende kald mat og drikke som iskrem og milkshake, om man har sår i munn og svelg og vanskelig for å spise. Om man i sykdoms- og behandlingsfasen har fokus på å holde vekta, så kan man heller fokusere på livsstilsendringer når behandlingen er ferdig.

Det er gode grunner til kostrådene vi gir. Nok mat og drikke kan bidra til at man tåler tøff behandling bedre og at man kommer seg raskere etter behandling. Det er også viktig for å holde oppe styrke og energi.

Så hva kan man selv gjøre? Jeg tror det viktigste er å kjenne til og forstå betydningen av nok mat og drikke når man er syk, og deretter be om hjelp til å klare å innta nok næring. Mange kreftpasienter føler at de har liten påvirkningskraft på behandlingen. Men ved å ta en aktiv rolle i hva man spiser, eller ved å be om kostveiledning og hjelp av fagfolk, kan man få tilbake en form for kontroll både på eget liv og behandling.

Vardesenteret får du gratis råd og veiledning av klinisk ernæringsfysiolog om kosthold, ernæring og matvarevalg under og etter kreftsykdom.

Les mer om nedsatt matlyst og vekttap ved kreft på kreftforeningen.no/vekttap.