Kategorier

Hva skal man spise når man har kreft?

Jørgen (28) holder på med en mastergrad i samfunnsernæring og har bak seg en lengre periode som kreftpasient. I behandlingstiden vokste hans interesse for ernæring.

"Det kan være vanskelig å forstå hva man skal forholde seg til når det hagler med råd om ernæring."

I mars 2013, i en alder av 23 år, fikk jeg en beskjed ingen vil høre. Legen fortalte meg at jeg hadde fått akutt lymfatisk leukemi (blodkreft). Han ga meg 50 prosent sjanse for overlevelse og lovet meg en tøff tid framover. Det ble det. Jeg var heldig og ble kvitt kreften etter noen få måneder, men det krevde fortsatt behandling i form av cellegift og medikamenter i to og et halvt år. I behandlingsperioden vokste min interesse for ernæring. Noe som slo meg var hvor mye folk er villig til å hjelpe og dele kunnskap om hva man skal spise og hvilken produkter man plutselig skal fokusere på. I løpet av behandlingstiden har jeg snart klart å fullføre en høyere utdanning innen ernæring. Og derfor ønsker jeg å dele mine tanker, kunnskap og erfaringer om ernæring og kreft.

Underernæring blant kreftpasienter
Kreftpasienter har økt risiko for underernæring. Og underernæring øker risikoen for dårligere prognose. Det kan være ulike årsaker for at det er vanskelig å få i seg nok mat til å dekke energibehovet. Men for at kroppen skal kunne takle både behandling og ulike infeksjoner er det viktig å beholde en optimal kroppsvekt under behandling. Det er derfor viktig å følge kostråd som baseres på god forskning og ikke ty til dietter behandlende lege ikke er kjent med.

«Men forskning sier at…»
Ofte får man høre «jeg hadde en i familien/venn som hadde kreft. Han/hun gikk på den og den dietten/juicen/produktet». I tillegg kan man stadig lese et eller annet om dietter, mat som er skadelig eller mat som er bra for deg. Det kan være vanskelig å forstå hva man skal forholde seg til i alt «støyet» der ute. Nasjonal råd for ernæring har kommet ut med råd på kosthold/matvarer som kan virke forebyggende for enkelte kreftformer, men det er ingen forskning per i dag som sier noe sikkert om hvilket kosthold som egner seg for de med kreft.

Forskning er vanskelig. Det er derfor vi bør høre på eksperter innen de ulike feltene som har dedikert mye av sin tid på å forstå de kompliserte metodene og tolkning av resultater. Det er her fagpersoner som kliniske ernæringsfysiologer, de med høyere utdanning innen ernæring og leger kommer inn.

Mat er mer enn næring
Min lengste periode på Rikshospitalet var på syv uker. Jeg husker godt da kompiser kom på besøk og jeg spurte om de kunne kjøpe med én sjokolade, som jeg er svært glad i. De kjøpte ti. Det hjalp for meg å ha noe å kose seg med til en film på de ensomme kveldene det fort blir mange av på sykehus. I tillegg kom de ofte på besøk med kebab, pizza, og diverse «usunne matvarer». Mamma kom alltid med ekstra pasta, kjøtt og saus i middagene hun tok med da jeg var lei sykehusmaten.
Mat er så utrolig mye mer enn næring. Det sosiale, kosen og nytelsen er så viktig. Spesielt under behandlingen. Folk flest tenker kanskje at alt må være sunt når en først har fått kreft, men når en ligger der og så vidt klarer å spise og har veldig lyst på en hamburger, vil det neppe være skadelig.

Så…hva kan man gjøre?
Jeg vil anbefale å lytte til fagpersoner og være kritisk til det som blir sagt i media. Høres det ut som det er for godt til å være sant, så er det ofte dessverre det. Prøv å beholde nytelsen og kosen rundt måltidet. Få hjelp og tips til energiberikning fra fagpersoner og sikre kilder, som for eksempel Kreftforeningen.