Kategorier

Reisebrev fra en pårørende

Christell (46) skildrer farens sykdom som en flyreise. Usikker på hvor hun skal og hva turen vil innebære.

Mange familiemedlemmer er med på Christell og farens reise.

Jeg er altså på reise. En reise jeg absolutt ikke har bestilt og heller ikke har tid til, eller har ønsket meg. Flybilletten sto i pappas navn, men jeg og min bror sto oppført som reisefølge. På flyplassen ble det litt klarere for meg, da jeg så hva det sto på boardingkortet: Inoperabel, lungekreft med spredning. Jeg prøvde å protestere ved innsjekking. Kan vi booke om?
«Dessverre», sa damen ved skranken, «…dette er flighten dere skal på».

Vi gikk ombord, usikker på hvor vi skulle. Vi ble anvist plass foran i flyet av noen vennlige flyvertinner, pappa i midten og bror og jeg på hver vår side. Over høyttaleren kom beskjeden om at reisen kunne ta lang tid. Vi fikk business-class og flyvertinnene var helt fantastiske.Vi satte oss til rette og fikk tiden til å gå ved å spille maxi yatzy og løse quiz, men far ble så fort sliten. Da han sovnet kom plutselig familiemedlemmer som ektefeller, barnebarn, nieser, fettere, kusiner og venner av pappa bort til oss. Det viste seg at de også var med på reisen, men de hadde fått plasser bakerst i flyet.

Vi tok fram reisemagasinene fra flysetene og leste gode artikler om skøyteløp på Bislett der Eric Haiden skrev autografer, om båtturer til Kosterøyene og Gøteborg. Om dengang det var dyrepark der hvor Tusenfryd nå ligger, og om fantastiske matretter tilberedt av en dyktig kokk. Vi ble etterhvert temmelig lei av uvissheten over destinasjonen på denne turen og spurte flyvertinnen om hvor vi skulle. Men hun mente vi reiste uspesifisert. «Hva? Uspesifisert?» Nei vi er ikke en familie som bestiller uspesifisert! Her må det være en misforståelse. Vi forlangte å få snakke med kapteinen. Han kom etter en stund og satte seg ned. Forklarte oss detaljer ved reisen, om mellomlandinger og turbulens vi ville oppleve, men han sa også at det slettes ikke var en uspesifisert reise. Det var en chartertur! Det er altså klart hvor vi skal, men kapteinen kunne ikke si hvor lang tid turen kom til å ta. Kanskje kommer det et reisebrev til… for vi har ikke landet ennå.