Kategorier

En historie om å hjelpe – helt konkret

Praktisk hjelp i hjemmet, kan det være et tema for frivillighet? Vi har testet konseptet ut i Trondheim de siste to årene. Bli med på et celebert besøk i Hverdagshjelpen.

Inger Oline Lernes har pekt seg ut noen trær som er til hinder for å nyte vårsola på verandaen. Endelig skal de bort! Foto: Hilde Wormdahl

Det er så fint å se når en ny tjeneste virkelig fungerer, og jeg vil gjerne gi deg et eksempel på en skikkelig fin dag. Dagen da sjefen over alle sjefer dukket opp hos Inger Oline Lernes for å gi henne vårsola tilbake.

Først en liten forklaring av hva Hverdagshjelpen faktisk er. Vi i Kreftforeningen ser nemlig at mange husholdninger opplever kaos når sykdom rammer. Dette gjelder mennesker som lever med sykdom eller seneffekter av behandling. Småbarnsfamilier som har blitt pårørende. Og enker og enkemenn som går inn i en ny tilværelse som etterlatte. Noen mangler krefter til å gjennomføre husarbeidet, sette frem utemøblene eller å stelle hagen slik de pleier om våren. Vår løsning er at kursede frivillige kommer på besøk og bidrar med hjelpende hender der det trengs.

For Inger Oline var det uteområdet som ble nedprioritert denne våren. Enkelte gjerdestolper skulle vært bedre festet, og trærne kom til å skygge for sola. Med dette i tankene, meldte hun seg på Hverdagshjelpen.

Inger Oline bruker ikke ordet syk, og sier ikke at hun har vært i dårlig form. Hun har bare vært operert for kreft. To ganger. «Sykdom er sykdom. Uavhengig av diagnosen er det ille for de som er berørt. Men man må prøve å gjøre det beste ut av det. Hverdagen påvirkes av hva vi gjør den til selv», sier hun. Inger Oline har vært den som har hjulpet andre. Nå tar ting lengre tid, og hun må øve seg på å selv takke ja til hjelp. Dette er også hennes oppfordring til andre i samme situasjon: Ta imot det som kommer til deg!

Ingenting å si på stemningen etter endt arbeidsøkt. Foto: Hilde Wormdahl

Både Ana Moudud, Benjamen Mo Parow og rikskjendis Asgeir Borgemoen gjennomførte sitt første besøk gjennom Hverdagshjelpen til nettopp Inger Oline denne vårdagen. Hun har holdt på oppi skråningen sin i alle år, men nå orker hun ikke. For Benjamen er oppdraget perfekt. Skogsarbeid er hans største hobby. Og han er opptatt av at når man har det bra med seg selv og er frisk, så er det en selvfølge å bruke tid og energi på å hjelpe andre.

Å være frivillig handler om å gi, og å få noe igjen. Noen ganger en diffus opplevelse av glede og mening, resultatet av å handle i tråd med egne verdier. Andre ganger konkrete oppnåelser. Som å praktisere norske gloser. Bli kjent med nye mennesker. Forklare hvordan et tre skal felles. «Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle prøve en motorsag på mitt første besøk som frivillig. Jeg hadde heller ikke forventet at jeg skulle lære så mye norsk gjennom å være frivillig! Dette er virkelig en meningsfull måte å lære språket på», sier Ana mens hun står med snø til knærne og kjenner tyngden av sagen for første gang.

Arbeidsleder Inger Oline stråler under hele besøket. Etter hvert flytter de inn i den varme stua, og praten med Asgeir går lett. Han har selv opplevd å være pårørende denne vinteren, da faren lå for døden med kreft. Naboer viste at de brydde seg ved å stille opp med snømåking og levering av pizzaer på døren. Da var det lett å takke ja til hjelpen. Nå oppfordrer Asgeir og Inger Oline andre til å både gi og ta imot hjelp. Bli med på en verdifull investering i egen fremtid!

Inger Oline og Asgeirs tips til deg som vil hjelpe:

  • Bare gjør det! Det passer sjelden, så en overraskelse kan være en god opplevelse.
  • Den som er kreftsyk orker kanskje ikke å være sosial, men har likevel behov for hjelp. Gi bidraget uten å forvente takk eller sosialt samvær etterpå.
  • Det oppleves ofte som nedverdigende å be om hjelp. Mange resignerer og vil ikke være til bry. Men behovet for hjelp er der likevel, og noen opplever det som fint at folk tar seg til rette.

 

 

 

Les mer om praktisk hjelp 

Lyst til å motta hjelp fra Hverdagshjelpen i Trondheim kommune?

Ønsker du å lære mer om hvordan motta praktisk hjelp?

Tips til hvordan be om hjelp

For deg som vil bli frivillig, se våre annonser på frivillig.no

For deg som ønsker å hjelpe noen du kjenner