Kategorier

Kreft – Keiseren over alle sykdommer

Med abonnement på både HBO og Netflix er det bare å innrømme det, jeg er hektet på tv-serier. Men denne høsten har serier som True Detective, Fargo og Broen fått en litt uventet konkurrent – en tv-serie om kreft.

"Keiseren over alle sykdommer" sendes onsdager på NRK1

For et par år siden kom den amerikanske kreftlegen Siddhartha Mukherjee ut med boken «Keiseren over alle sykdommer – kreftens biografi». Boken ble mottatt med strålende anmeldelser verden over, og vant blant annet den prestisjetunge amerikanske Pulizer prisen. Boken gir et fascinerende bilde av hvordan vår forståelse av kreft har endret seg gjennom historien, hvordan nye behandlinger har blitt forsket frem og utprøvet, og ikke minst er det en historie om medisinske gjennombrudd og feilsteg når det gjelder behandling av kreft.

En grunn til bokens suksess er at den ikke bare skildrer kreft fra et rent medisinsk perspektiv, men vel så mye fra et historisk- og samfunnsperspektiv. Mukherjee er ikke bare opptatt av kreft som en biologisk sykdom, men like mye hva sykdommen gjør med dem som blir rammet, med dem som forsker og behandler, og hvordan sykdommen forstås i samfunnet. Gjennom boken blir vi kjent med enkeltpersoner som på ulike måter illustrerer kreftens historie.  Det er kanskje ikke rart at anmeldere har kalt boken en thriller med kreften som hovedperson.

Boken er utvilsom velskrevet og interessant, men selv om den faller i kategorien «populærvitenskapelig» er det ikke å komme bort fra at noen kan finne boken litt omstendelig og tung enkelte steder.  Derfor hadde jeg store forventninger da jeg oppdaget at boken er blitt en tv-serie i seks deler som nå sendes på NRK hver onsdag kveld.

Etter å ha sett de to første episodene jeg definitivt ikke blitt skuffet.  Etter min mening fanger tv-serien svært godt opp bokens budskap og innhold.  Og samtidig gjør tv-mediet at budskapet kan formidles på en enda tydeligere og pedagogisk måte. Forfatteren av boken bidrar også i tv-serien.

Så hvis du er en av de mange som på en eller annen måte er berørt av kreft, eller ønsker å vite mer om denne sykdommen som påvirker livet til så utrolig mange både i Norge og ikke minst globalt – så anbefaler jeg å slå på tv onsdager – eller sjekke episodene på internett