Kategorier

Unngå livmorhalskreft – to enkle måter

Alle vi kvinner, eller bedre sagt, jenter i alle aldere, kan rammes av livmorhalskreft. Men det finnes to enkle måter å unngå dette på: Ta HPV-vaksinen og ta celleprøve av livmorhalsen hvert tredje år fra du er 25 år gammel.

sjekkdeg

HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus. Viruset smitter veldig lett når man er sammen seksuelt og 70-80 prosent av oss blir smittet i løpet av livet. Det kan føre til celleforandringer og øke risikoen for livmorhalskreft. Omtrent 3000 kvinner behandles hvert år for alvorlige celleforandringer i livmorhalsen. Denne behandlingen gjør at de unngår livmorhalskreft. For ikke å bli smitte av HPV er det utviklet en effektiv vaksine. Men det finnes noen typer av viruset som vaksinen ikke virker mot.

Dersom du er jente mellom 12 og 26 år, bør du takke ja til HPV-vaksinen
Tar du HPV-vaksinen reduserer du muligheten for å bli smittet. Snart kommer det også en bedre vaksine som vil hindre flere av disse virusformene. Vaksinen settes som en sprøyte.

I dag får jenter på 12 år gratis vaksine. Men endelig har regjeringen innsett at det er viktig at flere jenter får tilbudet. Vi håper at det blir enkelt for jenter opp til 26 år å ta vaksinen. Den virker for unge og eldre og ingen av oss ønsker infeksjon av dette viruset som kan føre til livmorhalskreft.

I Norge er det få jenter over 18-19 år som er vaksinert og de fleste kan derfor bli smittet av HPV. Det er grunnen til at alle kvinner fra 25 år til 69 år bør delta i Livmorhalsprogrammet og sjekke livmorhalsen for celleforandringer hvert tredje år.

Celleforandringer hos yngre jenter går som regel over av seg selv. Derfor trenger du ikke ta celleprøven før du er 25 år. Det er også svært få under 25 år som utvikler alvorlige celleforandringer.  Vanligvis tar det også mer enn tiår fra du smittes med HPV til du kan få livmorhalskreft, så er du under 25 år er kreftformen svært uvanlig. Men får du problemer med underlivet bør du snakke med fastlegen din om det og kanskje blir du anbefalt en sjekk.

Fra 25 år er celleprøven viktig
Når du er 25 år kan du ha hatt en virusinfeksjon i noen år uten å vite det.

Fra nå av er det viktig at du sjekker deg. Av de 3000 kvinnene som ble behandlet for alvorlige celleforandringer i 2013 var 1366 mellom 25 og 34 år. For disse kvinnene var celleprøven det som gjorde at de ikke fikk livmorhalskreft. Vi vil at jenter i alle aldere skal vite at livmorhalskreft er en kreftform som enkelt kan forebygges.

Skal du ta en celleprøven må du selv bestille time hos fastlegen din. Du kan også ta prøven hos gynekolog, men da må du først få henvisning fra fastlegen din. Hos legen sitter du i en spesiell stol med beina fra hverandre. Legen åpner skjeden med en slags trakt, titter på livmorhalsen din og tar en prøve med en liten kost. Ved å gni kosten lett mot livmorhalsen vil det løsne noen celler som så kan undersøkes under et mikroskop på laboratoriet. Dette kan være litt ubehagelig, men alt er gjort på få minutter. Vil du lese mer om cellenes ferd fra stol til svar, se her.

Sjekk deg du også og be din datter, mor og venninner om å gjøre det samme!