Kategorier

Jeg velger meg... en alkoholfri sommer

Ruth Marie har tatt et valg om en alkoholfri sommer og gjort noen refleksjoner rundt egne alkoholvaner. Hun har i mange år undervist i helseatferder, men aldri stilt seg selv spørsmålet “Hvorfor drikker jeg”?

Solen titter opp i horisonten og varmer allerede tidlig på morgenen. Jeg sitter alene på terrassen i huset vi leier her på Kreta. Soloppgangen er vakker og jeg kjenner meg takknemlig. Takknemlig for livet, for dagene som har gitt mer enn de har tatt, for kroppen som lystrer og som fungerer, og for kjærligheten jeg får oppleve hver dag. Nei, jeg er ikke en gammel dame på vei ut av livet som gjør opp regnskap en tidlig morgen. Jeg er en ganske vanlig kvinne på 44 år som er gift og har tre barn. Men jeg har tenkt en del siste halve året. En endring i livet gjorde at hamsterhjulet jeg sprang rundt i nærmest ureflektert og panisk, stoppet opp. Toget som raste i full fart fikk en brå stans og jeg ble nærmest kastet av på perrongen. På et ukjent sted og uten mine vante omgivelser å navigere etter, ble jeg tvunget til å stoppe opp. De siste ti årene har nærmest gått forbi som et glimt. Jeg har vært drevet av karriere og jakten etter det gode liv. Når jeg nå ser tilbake ser jeg hvordan jeg gradvis lot meg rive med av jaget etter status, oppfylle den sosiale normen og holde tritt med saueflokken jeg var en del av (vi er alle en sau i en saueflokk. Vi bare henger med sauer i ulike flokker).

Ruth, bloggerMin saueflokk er ikke så spesiell. Men som andre flokker har vi atferder og måter å leve på som skaper tilhørighet og opplevelse av å være en del av noe større enn oss selv. Jeg lærte meg raskt navnet på vindruene verd å drikke, og glasset ble fylt med chablis, sancerre og bobler, ganske enkelt fordi vi hadde fortjent det. Lite tenkte jeg da at denne vanen skulle fortsette i ti år og at jeg ikke skulle stoppe opp og tenke over mine alkhoholvaner før hamsterhjulet stoppet i det vi noterte 2015 i kalenderen.

Tidligere ville jeg ha en indre grense som sa nei til vin i ukedager eller før klokken 18 på kvelden i helgene. Denne indre justisen utgjør, sammen med alt annet vi som mennesker har av verdier, normer og holdninger, vårt indre verdikompass. Et godt og viktig verktøy å navigerer etter i livet. Når det fravikes, opplever vi gjerne ubehag og føler for å forsvare egne handlinger. Jeg så aldri min mor med et glass vin i hånden og min mormor la alltid fra seg nuperellene på en søndag. Så måtehold og nøysomhet var min oppdragelse godt iblandet pollyanna tankegang og nærmest en naiv tiltro til autoriteter og myndigheter. Da mine omgivelser hadde mange sammenfallende verdier, holdninger og meninger som meg selv, var det enkelt å akseptere en ny drikkekultur og anerkjenne den som min egen. Og snart ble deres atferder mine og jeg igjen påvirket andre gjennom å legitimere alkohol som en naturlig del av alle sosiale sammenkomster. Enten det var fest for naboen en tirsdag for å feire hennes nye jobb, sprette champisen en lørdag formiddag fordi det var lørdag, hvitt og rødt og cafe avec som et naturlig innslag på konfirmasjonsbordet, riesling som førstevalg til sushien og prosecco til bruchettaen.

alkohol.vinJeg tror min generasjon bør ta et lite oppgjør med seg selv. Jeg tror JEG må ta et oppgjør med meg selv. Derfor har jeg korket flasken og har min første alkoholfrie sommer på ti år. Jeg har nå ikke smakt alkohol på fire uker og kjenner at det gjør godt. Samtalene jeg har hatt har vært med mitt fremtidige jeg. Ruth Marie Donovan på 54 år. Det er henne jeg snakker med. Hva ønsker hun at jeg bør gjøre? Hvilke valg ønsker hun at jeg tar i dag for at hun skal ha det livet hun ønsker seg der fremme? Ruth Marie Donovan på 54 år smiler til meg og heier! Hun vil at jeg tar dette oppgjøret. Hun vil sitte på terrrassen i et hus på Kreta i 2025 og kjenne på kroppen som lystrer og som fungerer og fortsette å takke livet som fortsatt gir mer enn det tar. Ikke bare på grunn av tilfeldigheter, men også på grunn av de valg jeg tar. Hver dag. Jeg velger livet og er glad for at hamsterhjulet jeg sprang rundt i stoppet opp i 2015.

 

Les om alkohol og kreft på Kreftforeningens nettsider