Kategorier

Alle ønsker vi at julen skal være en fin høytid der gleden står i sentrum. Men for noen passer hverken «god» eller «gledelig» som vedheng til denne julen.

«Julaften fikk vår yngste sønn sin første høydosekur. Det ble en julaften vi aldri vil glemme. Den eneste pynten vi hadde på rommet, var julestjernen fra Kreftforeningen.” Mor til en 15 år gammel gutt.

Akkurat nå henger det rundt 4000 slike julestjerner på norske sykehus. Bak hver stjerne vi henger opp, står en person som har støttet kreftforskningen, og som vil lyse opp for noen som må tilbringe julen på sykehuset. For julens barnlige forventninger kan, for noen, overskygges totalt av angsten for å miste en mamma eller pappa. Kanskje har du det siste året mistet en av dine aller nærmeste, og kan ikke forestille deg hvordan den første julen uten din kjære skal bli. Mens de aller fleste gleder seg til julemat, samvær med familien og presanger, strever kanskje en mor, bror, søster, venn eller kollega med en knalltøff behandling og med angsten for at juletradisjonene må fortsette uten ham eller henne. Kreften tar ikke juleferie.

Julestjernefilm mann i seng

Hvert år får rundt 30.000 mennesker i Norge kreft. Over 80 personer hver dag. Heldigvis overlever flere og flere. 215.000 nordmenn lever med eller har hatt kreft. Men fremdeles er kreft en svært dødelig sykdom. I år har over 11.000 nordmenn dødd av kreft. Det betyr at en person dør hver time hele året igjennom.

Det er store og skremmende tall. Så store at de rammer oss alle. For bak hvert eneste tall finner vi et menneske. En skjebne. En familie. Et tap. Og en sorg. Å miste en av sine kjære er vondt. I høytider, når alt dreier seg om julekos og juleglede, kan sorgen være ekstra tung å takle.

Det er vanskelig, ja egentlig helt umulig, å gi råd om hvordan man skal håndtere en slik situasjon. Alle er forskjellige og har ulike måter å takle sorgen på. Savnet kan virke bunnløst når den tomme stolen skriker mot deg på julaften, men de gode minnene om dine kjære kan kanskje lette på byrden. Snakk om personen du savner. Del gode historier som inkluderer ham eller henne. Du behøver ikke skjule sorgen du føler.

Når jeg dør, vil jeg at de som er igjen skal fortsette sine juletradisjoner og minnes alle de fine stundene jeg også var sammen med dem.

Kanskje gode minner til og med kan få frem et smil og en latter sammen med tårene. En jul i sorg behøver ikke bety en sørgelig jul. Vi må tillate oss å gi rom for gleden også. Kanskje spesielt hvis barn er involvert. Den du har mistet ville sikkert ikke at du bare skulle sitte å være lei deg. For noen vil kanskje det å tenne et ekstra julelys for den som er borte være til hjelp.

Jeg tror at vi for alltid vil føle sorg og savn over de vi holder mest av. Sorgen blir bare ikke så påtrengende som i den første tiden og får andre uttrykksmåter. For de som står midt oppe i sykdom og død akkurat denne julen, kan det virke som en ubestigelig fjelltopp. Da er det alltid godt å ha en som kan hjelpe deg opp den tunge bakken. Familie, venner kolleger og naboer er av uvurderlig betydning når kriser oppstår. Trenger du en venn, bruk den. Er du en venn, vær den. Som Bjørn Eidsvåg sier: Eg kan ikkje grina alle tårene for deg. Du må grina dei sjøl. Men eg skal grina med deg».

Vær tilstede for de som trenger deg ekstra denne julen. Mange synes det er vanskelig å tilnærme seg de som er alvorlig syke eller som har mistet noen. Det er uansett bedre å gjøre noe eller litt, enn ingenting. Tause tanker når i hvert fall aldri frem.
Den beste gaven du kan gi til jul, er å gi litt av deg selv. Ha en så god jul som mulig.