Kategorier

I forbindelse med helgens Forskningsdager, blogger Hanne Strypet fra NTNU og Linda Skjærvik (Kreftforeningen, distrikt Midt-Norge) om magneter og MR som behandlingsmetode.

Kan man bruke magneter til noe annet enn å henge barnetegninger på kjøleskapet eller binde sammen leketog? Hva med å finne en kreftsvulst?

Er du turgåer har du kanskje brukt et kompass en eller annen gang. Skal du lage deg et måltid når du er vel hjemme, setter du kanskje på en induksjonskomfyr? Alt dette er magneter i hverdagen.

Flo og fjære
Inne i MR-maskinen er det en magnet som er 600 ganger sterkere enn en vanlig kjøleskapsmagnet. Kroppen består av ca. 70 prosent vann. Vann er magnetisk, og det støtes bort fra magneter. MR-magneten gjør at vannet i kroppen strekker seg mot en retning, akkurat som ved flo og fjære.

Illustrasjon: NTNU

På kroppen til «Magnus» er det plassert kompass. Kompassene illustrerer hvordan MR-maskinen bruker magnetisme for å lage et bilde av innsiden av kroppen. Foto: Deborah Hill/NTNU

Magnetisme og vann i kroppen
MR-maskinen skanner kroppen, fanger opp signalene fra vannet i kroppen og registrerer hvordan det endrer seg når MR-magneten slås på. Slik får legene tatt et bilde av innsiden av kroppen og bløtvevet, og ikke bare skjelettet som ved røntgen-fotografering. De ulike organene ser forskjellige ut på MR-bildet fordi de har ulik mengde vann i seg. Kreftsvulster og vanlig vev har ulik konsentrasjon av vann i seg. Det gjør at MR-avbildning egner seg godt til å se kreftsvulster.

Personlig kreftbehandling
Tre målrettede stikk eller 15 stikk «i blinde» – hva velger du? MR-cancergruppen ved NTNU i Trondheim har nylig startet opp et forskningsprosjekt, støttet med penger fra Kreftforeningen, der de er på leting etter en ny måte å ta vevsprøver (biopsi) av kreftsvulster i prostataen. Prostata er en kjertel hos menn som ligger under urinblæra.

I dag tar legene ca. 15 vevsprøver «i blinde» av denne kjertelen for å finne kreften – og kanskje bommer de. Med MR-avbildning, er det mulig å ta disse vevsprøvene mens man samtidig ser hvor kreften er. Da er det lettere å sikte seg inn og bare ta to-tre slike stikk i vevet. Dette er en mer effektiv og presis behandlingsmetode.

Fordi du har bidratt
Det er midler som er samlet inn under Kreftforeningens innsamlingsaksjon «Krafttak mot kreft» som gjør at forskerne ved NTNU kan utvikle denne behandlingsmetoden.  I 2013 gav Kreftforeningen 221 millioner kroner til mange ulike forskningsprosjekt. Penger som dere givere har bidratt med!

Møt oss på Forskningsdagene
På Forskningsdagene 2014 i Trondheim kan du møte forskerne på torget. Fredag 19. september og lørdag 20. september kan du prøve en mini MR-maskin og se hvordan den virker. Der står forskerne klare til å svare på dine spørsmål om behandlingsmetoden, og Kreftforeningen for å fortelle om vårt arbeid og svare på spørsmål.

Forskningstorg finner du også i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø og Kristiansand samme helg.