Kategorier

Ti år etter innføringen av røykfrie serveringssteder fjernet flere restauranter askebegrene fra uteserveringen, på verdens tobakksfrie dag.

Lørdag 31. mai, dagen før røykelovens ti-årsjubileum, erstattet 15 restauranter askebegrene med bordskilt hvor det stod «Vår uteservering er røykfri», fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord.

Vi er glad for at restaurantene vil teste røykfri uteservering nå, for det kan senke terskelen for at de vil innføre ordningen permanent, helt frivillig. Og flere kan følge etter.uteservering-8569f70d-ba36-47ed-8b63-08a1d0fbde90-mai13-mai14w

Vi tror at røykfri uteservering vil bli en suksess, og et konkurransefortrinn for spisesteder. Dette gjelder særlig steder som serverer mat på dagtid, der barnefamilier ofte er blant gjestene. Samtidig tror vi de ansatte vil sette pris på et røykfritt arbeidsmiljø.Tobakksrøyk er like skadelig utendørs som inne, selv om den forsvinner fortere ute.

Vi tror ikke det er nødvendig å utvide dagens røykelov med et forbud mot røyking på uteservering, rett og slett fordi det ikke trengs. Flertallet i befolkningen røyker ikke, og folk flest ønsker å ha det røykfritt. Når det er noe folk ønsker, trenger man ikke gå omveien med å lage en lov. Man trenger kun at næringen ser potensialet i å servere mat uten røyk som tilbehør, også ute.

Disse restaurantene var med på markeringen 31. mai:
– Egon Tromsø, Kaffebønna med to restauranter på torgene i Tromsø sentrum og Bardus Bistro.
– Egon Søndre i Trondheim.
– CC-Vest Gjøvik har tre restauranter med, i tillegg til Egon på Gjøvik.
– Egon Kjøttbasaren i Bergen.
– Egon Stavanger.
– Egon Byporten på Jernbanetorget i Oslo.
– Tre restauranter i Dyreparken, Kristiansand.

Dyreparken blir røykfri
31. mai gikk startskuddet for at Dyreparken i Kristiansand ble røykfri, selvsagt inkludert uteserveringene. Her er det ikke bare en test, for ordningen med røykfri park blir permanent. Dyreparken er først og fremst en park for de unge, og barn i Norge har en lovfestet rett til et røykfritt miljø. Vi gratulerer Dyreparken med røykfri park!

Røykfri uteservering beskytter ikke bare de ansatte mot passiv røyking, men også gjestene, inkludert barna
.
Hvordan beskytte barn mot passiv røyking?

Flere delstater i Australia, USA og Canada har innført røykfri uteservering.
Norges Astma- og Allergiforbund og Kreftforeningen støtter røykfri uteservering.