Kategorier

Mange vet nå at Norge er blant de landene i verden som har høyest forekomst av føflekkreft. Men visste du at vi også har høyest dødelighet i hele Europa? Nye tall fra Kreftregisteret viser dessverre at trenden er økende. Flere får føflekkreft, og dødeligheten øker.

Vi nordmenn liker godt å være i verdenstoppen, men dette er en topplassering vi ikke kan være bekjent av. I gjennomsnitt dør én person hver eneste dag i Norge som følge av hudkreft.

Omtrent 9 av 10 tilfeller av hudkreft har sammenheng med UV-stråling, stråler vi får enten fra sola eller fra solarium. Det positive er derfor at vi vet hvordan vi kan forebygge den. Hva er det så som må til?

Her må det innsats til fra mange

  • Noe handler om hva du og jeg kan gjøre. Og det handler ikke om at vi ikke skal være i sola – det er mye god helse i å være ute og i aktivitet. Vi både kan og bør nyte sola. Men vi bør være mer forsiktig med overdreven soling.
  • For første gang er Norge i år med i Euromelanoma Day. Her gjør hudleger over hele landet en fantastisk innsats, med en nasjonal føflekksjekkedag onsdag 14. mai. Dette er bra! Kanskje aksjonen kan bli en offentlig, årlig kampanje?
  • Kreftforeningen følger opp med informasjon til deg som lurer på hva du skal se etter og som ikke fikk time på sjekkedagen. Dette er nemlig en kreftform vi kan se! Derfor oppfordres alle, og spesielt menn, til å bli flinkere til å følge med på hudforandringer og gå til lege hvis de er usikre.  «Vi menn sjekker kontoen, værmeldingen og fotballresultater. Men er vi gode til å sjekke oss sjøl?» spør Davy Wathne i en film som allerede er sett av mange.

Takk, Davy, for at du hjelper til med å få gitt denne beskjeden til mange!

  • Under slagordet #Vismegryggendin har noen supporterklubber i Tippeligaen startet med å vise ryggen sin og utfordret andre til å gjøre det samme. Det er ingen dum idé at vi tar vare på hverandre ved å hjelpe til med å sjekke føflekkene på ryggen. Ryggen er spesielt utsatt fordi det er en vanskelig kroppsdel å sjekke selv. 

Noen fakta om hudkreft i Norge

I 2012 fikk 1755 nordmenn føflekkreft.
Rundt 350 dør årlig av sykdommen
Føflekkreft er den mest alvorlige hudkreftformen.
Det er størst økning blant eldre menn, trolig som følge av nye solvaner for noen år siden.
Det er også den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år.
Basalcellekreft er den hudkreftformen som flest får, også stadig flere yngre. Den er ikke dødelig, men kan være plagsom og kreve mye behandling.
All hudkreft har sammenheng med UV-stråling, som vi får fra sol og solarium.

Les mer:
Hudleger mobiliserer mot hudkreft
Adressa.no: Flere må sjekke seg