Kategorier

For noen uker siden ble jeg invitert til arrangementet «Eide sammen mot kreft». Det er alltid hyggelig å få slike invitasjoner, men det var med en viss spenning jeg satte kursen mot Namdalseid og nord-Trøndelag. Det eneste jeg visste var at her hadde en liten gruppe tatt initiativ til et arrangement hvor det bl.a skulle samles inn penger til kreftsaken. Men hvilket arrangement det var, hvor mye penger som ble samlet inn, eller hvor mange som kom, det ante jeg ingenting om.

Det siste fant jeg fort ut da jeg svingte inn foran kommunehuset på Namdalseid. Godt fornøyd med å finne frem og være på plass nesten tre kvarter før start, var jeg en smule overrasket over at det var vanskelig å finne parkeringsplass. Jeg trodde først det fant sted et annet arrangement på samme sted, men det ble fort klart for meg at bilene tilhørte folk som skulle delta på “Eide sammen mot kreft”.

I etterkant er det vanskelig å oppsummere arrangementet på en måte som yter det rettferdighet. Her var kulturelle innslag – blant annet sang fra Korslagets Team Bjarne, det var auksjon og servering av bakst og småkaker hvor inntektene gikk til kreftsaken. Sist, men ikke minst fikk vi høre personlige historier om det å bli rammet av kreft. Arrangementet var fylt med latter og glede, men også tårer over de sterke historiene som ble delt. Dette berørte både meg og de flere hundre andre som hadde tatt turen til kommunehuset.

Eide sammen mot kreft: Ole Alexander Opdalshei (i blå genser) tar i mot store pengegaver fra lokalsamfunnet. Foto: Svein Tore Kolstad, Lokalavisa Verran/Namdalseid

Eide sammen mot kreft: Ole Alexander Opdalshei (i blå genser) tar i mot store pengegaver fra lokalsamfunnet. Foto: Svein Tore Kolstad, Lokalavisa Verran/Namdalseid

På vei tilbake til Værnes var jeg full av inntrykk. I hånden hadde jeg to sjekker til Kreftforeningen: én på kr 136.000,- fra selve arrangementet, en annen på kr 150.000,- fra Team Bjarnes CD-salg. Jeg satt også med følelsen av å ha vært med på noe som betyr mye for de fremmøtte, noe som ville bli snakket om, noe som ville bli husket.  Kreft rammer alle, uavhengig av bosted. Men på små steder hvor «alle kjenner alle» er det tydelig at flere blir påvirket når noen får kreft.  Det er ikke bare familie og venner som blir berørt, men hele lokalsamfunnet berøres når noen man er vant til å møte på butikken eller på samfunnshuset, får en kreftdiagnose.

Initiativtaker i Namdalseid, Tina Wengstad, ønsket at arrangementet skulle bli en arena for samhold, åpenhet og omtanke. Jeg er ikke i tvil om at hun lykkes med det. Jeg er glad og takknemlig for at jeg fikk oppleve at et helt lokalsamfunn møter opp for å støtte kreftsaken. Uten slike lokale engasjement og initiativ kan ikke vi i Kreftforeningen gjøre det arbeidet for kreftsaken som vi gjør i dag.

Se hva Namdalsavisa skrev om arrangementet