Kategorier

I dag kan du i Aftenposten lese den meget sterke historien om Håkon Kirkeby Buch og hans kjære Ragnhild. Håkon hadde så vidt begynt på livet. Så tok det slutt. Historien og bildene treffer oss rett i hjertet. Virkeligheten kan være brutal. Men det er viktig å vise den.

Dette er bare en av åtte sterke fortellinger som til sammen utgjør Kreftforeningens  bok «Krefter». Den er ført i pennen av den erfarne journalisten Ola Henmo og illustrert av Paal Audestad.Krefter,bok

Det er kreften som knytter personene i boken tematisk sammen, men portrettene har sterkere fellestrekk enn som så.

Kraft. Kjenn på ordet! Så stort og mektig at man nesten må ta sats for å si det. Mer enn noe annet er det kraften fra menneskene du kan lese om, som gløder side for side – kraft i form av mot, av nysgjerrighet, av vilje, av kunnskap, av stahet. Og kraft i form av ydmykhet, empati og uforbeholden omsorg.

Da jeg lukket boka, lukket jeg øynene og tenkte: For noen krefter det bor i oss mennesker! Tenk hvilken vilje det krever å holde ut når man som kreftsyk og gang på gang blir slått i bakken av både gift og negative prøvesvar.

Tenk hvilken stahet som skal til for å fortsette å forske når svaret du har lett etter, avdekker tusen nye gåter. Tenk hvilket mot og hvilken evne til omsorg som trengs når jobben din hver dag krever at du må ta inn andre menneskers frykt, fortvilelse, smerte og død.

Eller hvilke krefter det krever å akseptere døden – selv når alle andre utveier er stengt.

Vi mennesker har så mange forskjellige drivkrefter for våre liv. «Krefter» handler om den mest grunnleggende av dem alle, selve kjærligheten til livet. Her møter vi dem som er i ferd med å miste livet, og de som akkurat har vunnet det tilbake. Vi møter dem som står på sidelinjen og ser sine kjære kjempe, og ikke minst møter vi alle dem som vier sine egne liv til kampen mot kreft og kampen for et verdig liv.

Når vi markerer jubileet vårt med en portrettbok, er det foreløpig siste eksempel på en seiglivet strategi: I 75 år har vi i Kreftforeningen vært opptatt av å fortelle nettopp historier – ikke for å behage eller for å underholde, men for å formidle mangfoldet av krefter og levde liv. På den måten håper vi å skape gjenkjennelse blant mennesker som befinner seg i en liknende situasjon, og forståelse hos myndighetene for hvorfor innsatsen mot kreft må være bred og differensiert. Intet liv er likt et annet. Ingen kreft er lik en annen.

Kanskje burde vi snakke mer om krefter, og mindre om kreft?

Kanskje har du selv kreft? Kanskje har du mistet en av dine nærmeste i kreft? Eller kanskje er du pårørende til noen som lever med kreft? Boka er laget for dem som har eller har hatt kreft tett på livet. Det er de fleste av oss.

Jeg håper og tror  boken kan tjene som inspirasjon – og er du som jeg, blir du bent frem glad av å lese om Håkon, Anniken, Vetle, Ola, Nina og alle de andre du kan bli kjent med  Glad – fordi kraften deres smitter.

Jeg håper du finner egne krefter i deres fortellinger.

Boken kan kjøpes i nettbutikken vår, hvis du ønsker det.