Kategorier

I dag er en stor dag for Kreftforeningen. Vår årlige hovedtildeling av forskningsmidler er julaften og 17. mai på en gang. Både for oss, og for alle landets forskningsmiljøer.

Forskning har alltid hatt høy prioritet i Kreftforeningen. I år feirer vi 75-års jubileum, og gjennom denne perioden har vi  totalt delt ut fem milliarder kroner til kreftforskning.  Bare de seneste ti årene har pengegaver til Kreftforeningen  gjort at vi har kunnet bevilge 1,6 milliarder kroner til kreftforskning. Dette tilsvarer over 25 prosent av de totale midlene norske kreftforskere har hatt å forske for.

Hvert år får 30.000 mennesker kreft. Men takket være forskningen har bedre diagnostisering, og behandling vært med på å snu kreft fra «den sikre død» til at to av tre overlever.

I år tildeler vi et rekordstort beløp. Intet mindre enn 160 millioner kroner deles ut til 121 kreftforskere ved 12 ulike forskningsinstitusjoner over hele landet. Det er de store, veletablerte forskningsinstitusjonene som får mest, – Oslo Universitetssykehus (73 mill) og Universitetene i Oslo (35 mill) og Bergen (24 mill).

Dette er store og abstrakte tall. For å forstå hva det handler om skal jeg ta dere med ned på lavere nivå. På «gølvet», så å si.

Foto: Arild Domaas

Foto: Arild Domaas

I dag morges ble kreftforsker Bodil Merete Kavli i Trondheim bokstavelig talt «tatt på senga»  med en symbolsk sjekk på 3,7 millioner kroner. Da jeg ringte på døren hennes klokken sju i morges (se hele TV2-klippet her) hadde jeg med meg Stig Arild Slørdahl ved Det medisinske fakultetet på NTNU og lymfekreftpasienten Arne Lyngstad. Kavli er forsker ved NTNU og prøver å forstå hvordan lymfekreft utvikles. Tildelingen fra Kreftforeningen finansierer nå  en fireårig forskerstilling for Kavli. Hun prøver å finne ut av hvilke mekanismer inne i cellene som ligger bak utviklingen av lymfekreft. Hvis vi finner denne nøkkelen, kan vi bruke informasjonen til å identifisere nye såkalte biologiske markører. Disse kan igjen hjelpe til med å stille tidligere diagnose, angi mer korrekt prognose og velge riktig type behandling for hver enkelt pasient.

Å møte en så dedikert forsker som ble så glad for at hun kan jobbe videre med sin viktige forskning gjorde meg rett og slett rørt. Møtet mellom forskeren og Lyngstad var også sterkt.

Kreftforskning er som et uendelig stort puslespill. Utfordringen er at vi ikke vet hvor mange biter det er. Men for hver bit som legges så vet vi litt mer og kan gi bedre behandling, omsorg og livskvalitet for kreftpasientene. Vi håper at Kavli vil legge noen nye biter til i puslespillet, og sammen med de andre  forskerne som mottar midler i år så vil enda flere puslespillbiter finne sin plass.

Og det er takket være dere, våre store og små men alltid rause givere og medlemmer, at bildet i dette uendelige puslespillet stadig blir tydeligere.  Det er bygget opp kreftforskningsmiljøer i verdensklasse i Norge. Systematisk og forutsigbar finansiering  bærer nå frukter.

Kreftforeningens visjon er  «Sammen skaper vi håp». Forskning er et av de viktigste armeringsjernene i visjonen. Forskning gir håp.

Lurer du på hvilke forskerne som mottar forskningsmidler i år er og hva de skal forske på så kan du se på den fullstendige tildelingslisten. En oversikt over alle de tidligere og flerårige prosjektene vi støtter finner du i prosjektbiblioteket vårt.

P.S.: Vi er avhengig av din støtte for å kunne fortsette å finansiere norsk kreftforskning. Gå inn på http://kreftforeningen.no/gi, og gi oss din gave i dag! Da vil enda flere overleve sin kreftsykdom i fremtiden.