Kategorier

Ja, det var virkelig gøy og lærerikt å stå på Kreftforeningens stand på Forskningstorget på Universitetsplassen i Oslo på lørdag. Samme responsen har jeg fått fra de som stod på stands i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø også. Vi tror og håper at publikum sitter igjen med den samme entusiasmen.

Forskningstorg arrangeres rundt om i landet under vitenskapsfestivalen Forskningsdagene som arrangeres av Forskningsrådet hvert år i september. Her kan man komme for å stimulere sin nysgjerrighet på hva forskning er og hvilke resultater den bringer. Og ikke minst – man kan selv få prøve seg som forskere.

Mange ivrige hjernekirurger fikk prøve seg på operasjonssalen midt i Oslo sentrum.

Mange ivrige hjernekirurger fikk prøve seg på operasjonssalen midt i Oslo sentrum.

Jeg synes vi hadde fått til en skikkelig kul stand her i Oslo. Den var nemlig utformet som en grønn operasjonsal på et sykehus. Og her fikk du selv prøve å operere kreftsvulster ut av hjernen under god veiledning av hjernekirurger fra Oslo universitetssykehus. Men, vi kunne selvfølgelig ikke gjøre dette helt på ordentlig. En halv tomat med masse frø inni gjorde derimot samme nytten. Våre “hjernekirurger for en dag” satt med kirurgiske sakser og pinsetter i hendene dypt konsentrert mens de kikket gjennom et mikroskop for å operere ut “svulstene” uten å kutte noen nervebaner.

For de som ville vite mer om hvordan kirurgene virkelig gjør dette i operasjonsstuen så viste vi et lite filmopptak av en hjerneoperasjon. Og de utrolig flinke kirurgene vi hadde med oss guidet publikum gjennom filmsnutten med stor entusiasme. De enda mer interesserte kunne også få forklart hvordan hjernekirurgene som forskere også studerer hva som faktisk skjer inne i cellene i en hjernesvulst og hvordan såkalte kreftstamceller har betydning for utviklingen av kreft i hjernen.

Det er veldig gøy å få lov til å vise frem noe av forskningen vi støtter med penger fra våre givere på denne måten. Og det er inspirerende for oss å ha med oss så entusiastiske og kunnskapsrike forskere. Det var ikke bare publikum som lærte noe nytt. Dette var veldig lærerikt for meg også. Selv om vi jobber med temaet kreft til daglig så kjenner jo heller ikke vi til alle detaljene.

Hvordan ser kreft ut? Og hvordan tar man beinmargsprøve far et skjelett? Mye spennende i mikroskopene i Trondheim.

Hvordan ser kreft ut? Og hvordan tar man beinmargsprøve fra et skjelett? Mye spennende i mikroskopene i Trondheim.

På standene i de andre byene kunne publikum blant annet prøve å finne den medisinen som passet best til en pasient i forhold til hvilke gener pasienten hadde. Eller de kunne kaste på blink for å se om de traff med den “målretta” medisinen. Eller de kunne spille PacMan for å spise opp de slemme kreftcellene. Og mye mer.

Vi er på plass igjen til neste år. Dette skal vi garantert gjenta. Og da håper jeg du vil komme og besøke oss dersom vi har stand i din by. Og da tror jeg at vi i de byene som har premiering av beste stand vil sikte enda høyere – altså mot toppen og førsteplassen. I år fikk vi nemlig to tredjeplasser som vi er veldig stolte av.