Kategorier

Ifølge VG er fjerning av gratis skolefrukt til ungdomsskoletrinnet en prioritert sak på Erna Solbergs «to-do-liste» dersom hun blir statsminister.

Høyres skolepolitiske talsperson Elisabeth Aspaker uttalte også til Aftenposten 20.august at ordningen med gratis frukt og grønt i ungdomsskolen skal avvikles så snart som mulig, helst alt fra skolestart høsten 2014.

Hvorfor sånn hastverk med å fjerne skoleelevenes mulighet til å få et sunt og helsefremmende innslag i skoledagen?

Gratis skolefrukt koster mindre enn en femmer om dagen per elev. I den store sammenheng er dette en liten kostnad og er neppe avgjørende for å muliggjøre satsning på lærernes etter- og videreutdanning, som Høyre setter skolefrukten opp mot.

Stadig flere arbeidsgivere tilbyr frukt og grønt til sine ansatte. Når kurven settes ut i våre egne lokaler her i Kreftforeningen løftes stemningen. Det er bokstavelig talt en gulrot i arbeidshverdagen.  Jeg har hørt at også Høyre har gratis frukt stående fremme til sine ansatte på Stortinget. Hvorfor unner de ikke våre barn det samme?

Frukt,FB-kampanjeÅ spise frukt i løpet av skoledagen er positivt for elevenes helse både på kort og lang sikt. Skolefrukten er med på å gi elevene energi og øke både konsentrasjon og lærelyst. Mange av skolene som har skolefrukt melder også om mer konsentrerte elever og mindre uro i klassetimene. Det vil være å gå flere steg tilbake å fjerne en allerede innført ordning som om ikke lenge vil bære frukter i form av bedre helse hos fremtidens ungdom. Å spiser mer frukt og grønnsaker er et generelt helsefremmende tiltak, og bidrar til å redusere risikoen for utvikling av kreft og andre sykdommer.

Men ordningen kan bli enda bedre. De rødgrønnes epler er heller ikke helt blankpolerte i denne saken. I dag forskjellsbehandles barna.  Elever på kombinerte barne- og ungdomsskoler og rene ungdomskoler får, mens elever ved rene barneskoler får ikke. En forunderlig ordning og en urettferdighet som er enkelt å gjøre noe med. Kreftforeningen mener derfor at det bør utvides og at gratis skolefrukt blir et tilbud til alle i elever i grunnskolen.

Kreftforeningen, Nasjonalforeningen, LHL og Diabetesforbundet har gått sammen om å spre budskapet om hvor viktig skolefrukt er for helsen til skoleelevene.