Kategorier

Sommeren er høysesong for mange mageinfeksjoner. Matforgiftning er en fellesbetegnelse på forskjellige sykdomstilstander fremkalt av bakterier eller giftstoffer fra bakterier i eller på matvarer.  Det er nemlig ikke bare vi mennesker som koser oss i sommervarmen. Også bakterier i maten og på kjøkkenet stortrives når temperaturen stiger og sola skinner.

Trygg håndtering av mat er spesielt viktig for kreftpasienter, både om sommeren og ellers. Ofte har kreftpasienter svekket immunforsvar. Det kan skyldes behandlingen man får eller sykdommen i seg selv. Dette gjør at man har økt risiko for å bli syk av smitte som skjer via mat og matlaging.

American Institute for Cancer Research har utarbeidet en liste med fire enkle råd for å unngå matforgiftning i hjemmet, som kan være nyttige å kjenne til både for deg som kreftpasient og for deg som er pårørende:

Foto: Marte Gråberg

1. Vask hender og overflater ofte. Bakterier fra hender og mat kan raskt formere seg og overføres til fjøler, benker, kjøkkenutstyr, platetopp og mat som serveres. Vask og skyll all frukt og grønnsaker. Nå om sommeren gjelder dette også for eksempel sukkererter, jordbær og sopp. Det anbefales å vaske kjøkkenklut og kjøkkenhåndklær ofte.

2. Hold rå og ferdiglaget mat atskilt. For å forebygge at bakteriene overføres fra rå til ferdiglaget mat bør du håndtere og oppbevare rått kjøtt, rå kylling og rå sjømat atskilt fra ferdiglaget mat og mat som ikke skal varmebehandles. Det er for eksempel lurt å bruke én gaffel til å legge rått kjøtt på grillen og en annen gaffel når du spiser.

3. Kjøtt bør være gjennomstekt og varmt nok. Du kan gjerne bruke et mattermometer i hele stykker kjøtt, slik at du ser at kjøttet oppnår riktig kjernetemperatur før du spiser det. Eksempler på temperaturer kan være

Eggeretter: 71 grader
Fisk: 63 grader
Kyllingbryst: 74 grader
Rester og gryteretter: 74 grader

De fleste bakterier dør ved 70 grader. Ved steking eller grilling av hele kjøttstykker – for eksempel biff og koteletter – holder det at overflatene stekes godt, fordi det er der bakteriene finnes.

4. Avkjøl maten raskt. Hvis det er en stund til du skal spise, bør maten kjøles raskt ned. Det anbefales generelt å sette maten i kjøleskap eller fryser innen en time etter matlaging. Dette forhindrer at bakteriene formerer seg. For å forsikre deg om at kjøleskapet eller fryseren holder riktig temperatur kan du gjerne kjøpe et ekstra termometer. Frossen mat tines best i kjøleskapet eller i kaldt vann, ikke på kjøkkenbenken eller i sola.

Ønsker du mer informasjon på norsk har også Mattilsynet laget en miniplakat med seks punkter som kan forebygge matforgiftning i hjemmet.