Kategorier

Er du mann? Vegrer du deg for å gå til legen? I forbindelse med årets Movember-aksjon har vi i Kreftforeningen satt søkelys på at også menn må ta egen helse på alvor, og oppsøke lege hvis symptomer ikke går over av seg selv. Både i sosiale medier og avisannonser har vi oppfordret menn til å ta kontakt med Kreftlinjen hvis de har hatt symptomer eller andre spørsmål knyttet til kreft.

Dette har gitt resultater! I november har vi hatt nesten dobbelt så mange henvendelser fra menn sammenliknet med i fjor og året sett under ett. Antall mannlige følgere på vår Facebookside har også skutt i været.

«Jeg hørte dere på radioen. Nå ringer jeg, nå ringer jeg altså!» sa en middelaldrende mann før han tok sats og spurte om noen symptomer han hadde gått og kjent på en stund.

Kreftlinjen

Torbjørn er en av fagpersonene du kan snakke eller chatte med på Kreftlinjen.

Erfaringene fra denne måneden er at mange tenker at «det går sikkert over». Noen har symptomer som de er redde for at kan være testikkelkreft. Det er ikke bestandig like lett å gå til lege for alle. De utsetter det – fremdeles er det litt flaut å snakke om symptomer fra underlivet. «Ja.. jeg er nok en av de som må jages litt. Det er ikke lett å oppsøke fastlegen som er en ung, kvinnelig turnuskandidat».

Vi har erfaring med at kvinner ringer for «sine» menn – om symptomer og bekymringer. Movember-satsningen kan tyde på at menn tar mot til seg og ringer selv. Det er vi på Kreftlinjen veldig glade for.

De menn og kvinner som tar kontakt er ofte veldig åpne om det som ligger på hjertet – og det er alltid litt lettere ut i samtalen å komme med det de virkelig lurer på. Terskelen ligger ofte i det å ta kontakt.

 «Jeg gruer meg til å fortelle det til foreldre og samboer – vil ikke uroe dem mer enn nødvendig, og i alle fall ikke før jeg vet om dette er kreft».
Dette sa en ung mann som skulle til utredning med en kul som kunne være kreft. Hva som er riktig er ikke så lett å si, men de fleste som deler både opplevelser og bekymringer med sine nærmeste, erfarer at det er ganske ok å dele dette med andre.

På Kreftlinjen kan dere menn snakke med oss helt anonymt. Vi hjelper gjerne til med å informere og tenke sammen om det dere lurer på, og kan også være en hjelp på veien videre.

Vi vil se de høye novembertallene hele året. For vi vet at menn også har mye på hjertet, både spørsmål og bekymringer, sommer som vinter. Og husk at man også kan ta kontakt på mail og chat.