Kategorier

Vi presenterer gjesteblogger Heidi Berger, som var en av deltakerne i «Team Bjarne» under Det store korslaget. Her er hennes historie fra en vanskelig tid som pårørende OG kreftpasient.

I 2007 slo bomben ned i det Bergerske hjem. Far (Jon 63-modell) hadde slitt med ryggproblemer i lengre tid og legen bruker lang tid på å finne ut hva som er feil. Så kommer meldingen om at han har fått Myelomatose (beinmargskreft). Usikkerheten, fortvilelsen og sorgen som føles med dette budskapet kan ikke beskrives. Tidshorisonten blir plutselig så kort, og all fysisk/psykisk energi blir brukt til å samle krefter for å stå imot det som måtte komme. Det øyeblikket da Jon formidlet beskjeden til våre barn, Guro og Stian (den gang 11 og 16 år) vil jeg aldri glemme, med et barn i hver armkrok forteller han barna så skånsomt som mulig om sin alvorlige sykdom. Jon viser en beundringsverdig styrke, og det blir mye tårer og usikkerhet rundt framtida, noe som etter hvert viser seg å sette spor i våre barn.

Jon må gjennom høydosebehandling og senere transplantasjon med beinmarg fra hans søster. En tidligere aktiv friluftsmann blir nærmest pleietrengende, men gjennom sin mentale styrke og livsgnist til å fungere «normalt» og igjen oppleve naturen gjennom jakt og fiske, er han i løpet av relativt kort tid opp på føttene igjen.

I denne perioden kjenner vi på hvor godt det er å bo på et lite sted, hvor alle kjenner alle. En beredskapsgruppe etableres for å ivareta barna og heimen når vi voksne er på sykehuset. Vi har avtale om samtalepartnere til barna, vi har vaktmester, hundeluftere,  leksestøtte, husvaskere, gartnere, økonomiansvarlige, overnattingsstøtte m.m. Hele 25 personer står på lista over folk som hjelper til. Uten denne enorme støtten hadde disse åra med alvorlig sykdom garantert vært enda tyngre.

Etter et år med fin form slår beinmargskreften til flere plasser i kroppen til Jon i 2009, noe som medfører at han må ha hjelp til det meste, alt fra mating til vasking/bading. Angsten for at kreften skal ta overhånd er stor. I tillegg får jeg beskjed om at jeg har brystkreft. En følelse blandet av angst, maktesløshet, apati…… vanskelig å beskrive egentlig. Hvordan i all verden skulle vi klare oss over denne kneika?

Min løsning ble å fokusere på Jon, på den måten klarte jeg å stable meg på bena etter hver cellegiftkur for å hjelpe ham i hverdagen. Jeg er overbevist om at dette hjalp meg til å takle min egen kreftsykdom på en bedre måte. Senere, ved Livslyst kurs gjennom kreftforeningen i Trondheim, lærte jeg at det var viktig å bruke krefter på de riktige tankene og energi på situasjoner som jeg faktisk kan påvirke, dette  knepet har jeg fram til dags dato klart å bruke, selv om det kan være stunder der det er tyngre. Kurset anbefales på det varmeste!

Vinteren 2009/2010 fikk jeg gleden å være med i «Det store korslaget»- som medlem i Bjarne Brøndbos kor «Team Bjarne». Det hjalp både meg og familien til livskvalitet og noe positivt i en vanskelig tid.

Samarbeidet med de andre medlemmene i «Team Bjarne» ble helt utrolig. Den omtanken som de viste for min situasjon var ubeskrivelig, og da det ble foreslått å samle inn penger til kreftsaken gjennom en t-skjorteaksjon, ble jeg helt overveldet. Resultatet ble 400.000,- til kreftpoliklinikkene i Nord- Trøndelag.

Våren 2010 startet jeg ivrig opp i jobben min igjen. Først i 50 prosent, før jeg etter et år var tilbake i hel stilling som bankfunksjonær.

Lykken varte i fem dager – før jeg fikk beskjed om at brystkreften var tilbake på samme side og brystet måtte fjernes. Å bli syk på nytt var helt ufattelig, føltes urettferdig og helt meningsløst! Nye runder med cellegift ventet- og håret ville igjen falle. Denne «bagatellen» føltes ekstra belastende denne gangen, ble jo så synlig at jeg igjen var syk.

Det ble mange søvnløse netter, tanker rundt kreftsykdommene, ungene, fremtiden.

I løpet av en slik natt, ble teksten «Vinterkveld» til. For om mulig å kvitte meg med tunge tanker rables noen ord ned på et papir. Dønn ærlig ord som beskriver hvordan jeg opplever å leve med alvorlig sykdom, og hvordan vi velger å gripe dagen. Med hjelp fra fantastiske musikkvenner i Team Bjarne har «Vinterkveld» blitt til en cd-singel som nå selges til inntekt for Kreftforeningen.

timline Vinterkveld

Barna våre har fått en annerledes ungdomstid, litt for mye preget av livets harde realiteter. Men vi priser oss lykkelig for hver dag som går hvor vi kan bruke naturen. Vi har mye kos rundt heimen, ute som inne. Jon er flink til å sysselsette seg og jeg har pånytt startet i kor. Gjennom å hjelpe medmennesker som er rammet av kreft, ser jeg muligheten til å snu det negative som har rammet meg og min familie til noe positivt.

Kjære alle sammen, hjelp oss å samle inn penger! En flott sang og ikke minst en utrolig viktig sak!

Se en snutt av sangen på YouTube og bestill via sms med kodeord NACD til 2005. Pris inkl porto er 110 kr.