Kategorier

Forskningsrådet har pekt ut sine nye elitemiljøer innen forskning i Norge! Elitemiljøene får smykke seg med tittelen «Senter for Framragende Forskning» (SFF). Dette er en ganske unorsk ordning der man, akkurat som i idretten, velger de som er virkelig gode -supertalentene – og satser på dem. I dette tilfelle med god og langsiktig finansiering i hele ti år, noe som er sjeldent i forskningsverdenen. Dette går på bekostning av bredden, men har så langt ført til at de beste forskerne har løftet seg til nye høyder.

De første sentrene ble utpekt i 2002 og går ut i år. Noen ble utpekt i 2007 og en ny utnevnelse skjedde i forrige uke. Hvorfor reflekterer jeg rundt dette? Jo, fordi at Lars Akslen, en av Kreftforeningens meget viktige forskere, er en av de dyktige vinnerne!! Vi gratulerer!

Lars Akslen. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Akslen leder «Centre for Cancer Biomarkers», som av internasjonale eksperter er vurdert som verdig SFF-utmerkelsen. Kreftforeningen har valgt å satse på Akslen de siste seks årene, og vi jubler over at han og hans medarbeidere har lyktes å nå så langt! Vi våger påstanden at Kreftforeningen har bidratt til dette…

Centre for Cancer Biomarkers har en interessant vinkling på sin forskning. De studerer kreftcellenes forhold til omgivelser der svulsten sitter. Kan man bidra til å knekke svulsten gjennom å sperre eller hindre nødvendige forsyninger å nå fram? Sulte den, så å si? Mye tyder på at dette er én av flere tilnærminger som kan føre til at svulsten må gi tapt. Svulsten er også avhengig av forsyningsveiene for å spre seg til andre steder i kroppen. Biomarkører, eller naturlige biologiske merkelapper, skal gi legene informasjonen som er nødvendig for å målrette medikamenter bl. a. mot forsynings- og spredningsveier til (og fra) svulsten.

Mer målrettet behandling er sannsynligvis nøkkelen til forbedret overlevelse i fremtiden. Derfor gleder vi oss, på vegne av pasientene, med at Akslen blir innlemmet i Norges elitesatsing!

Svært gledelig er det for oss i Kreftforeningen er det at usedvanlig mange av våre forskere når opp i denne skarpe konkurransen. Sentrale forskere hos oss står bak hele seks av SFF’ene! Og det til tross for at det kun er tildelt tolv SFF’er innen samtlige medisinske områder. Det sier litt om styrken på norsk kreftforskning! Det forteller oss at det er verdt å satse penger på norske kreftforskere. Og det gir oss troen på at våre giveres store og små bidrag er viktige for å løfte talentene opp i elitedivisjonen. Det er på denne måten forskningen tar steg framover som gjør at flere pasienter blir friske. Det er slik vi kan skilte med å kunne gi behandling i toppklasse -i lille Norge.