Kategorier

Vi presenterer gjesteblogger Ingrid Anette Hoff Melkersen, som i disse dager drar landet rundt og forteller om en tøff ungdomstid med sykdom, og om det å være ung dame med pose på magen.

Jeg heter Ingrid Anette Hoff Melkersen. Jeg er en energisk, positiv, kreativ og glad 30 år gammel Hegras jente. Jeg er gift og har tre barn. En gutt og tvillingjenter.  Jeg fikk Morbus Crohn som 15-åring, og har sikkert hatt sykdommen i flere år før jeg fikk diagnosen.

”Hva har jeg, sa du?”  spurte jeg legen på Levanger sykehus.

Morbus Crohn, eller Crohns sykdom er en kronisk betennelse i tarmen, som hvert år påvises hos nærmere 300 personer her i landet. Betennelsen rammer fordøyelseskanalen, oftest siste del av tynntarmen og tykktarmen.

Foto: An-Magritt Lerfald

Jeg har vært i helvete og tilbake. Fra å være en aktiv håndballspiller til å bli dødssyk, har jeg kjempet en hard og tung kamp mot fordommer og svik. Jeg nektet å la sykdommen bestemme over livet mitt. Min historie om maktesløsheten og den tunge sorgen over å ha mistet min ungdomstid til sykdom. Men ikke f….  om jeg skal la sykdommen  styre livet mitt. Nå jobber jeg som modell og foredragsholder, og har holdt foredraget mitt «This is my story» i inn og utland, det er meget inspirerende og motiverende. Jeg har fått tilbakemelding på at jeg hjulpet veldig mange sjeler der ute. Noen har kreft, andre har utlagt tarm av andre grunner. Dette er mennesker som har gitt opp håpet og lever i skyggen av seg selv. Man trenger ikke ha samme sykdom for å komme på foredraget mitt – ALLE har godt av å høre historien min. Når leger og fagfolk gir meg tommelen opp og sender meg til USA for å holde foredrag da blir til og med jeg stum. Og jeg er IKKE en dame som du lett målbinder.

Å ligge ni mnd på sykehus borte fra sine barn – det gir et nytt syn på livet. Tro meg, jeg vet hvordan det er å se barna sine i øynene i det de går skuffet ut fra rommet fordi «du velger å være på sykehuset og ikke blir med hjem». Ingenting er verre enn det!

Nå i september og november reiser jeg rundt i landet sammen med Norilco, og holder foredrag om det å være stomioperert og leve med pose på magen. Mange tarmkreftpasienter, både unge og gamle opplever det samme som meg – å få livet snudd på hodet og forholde seg til en hverdag med utlagt tarm.

Stolt og uredd med stomi: posen på magen styrer ikke livet mitt! Foto: John Andre Aasen

Her er et lite utdrag fra foredraget mitt…

«Jeg hadde gleda meg sykt til årene i Meråker. Jeg skulle bli håndballproff!! Jeg hadde store mål og drømmer om det i alle fall. Anja Andersen var og er mitt store håndball idol så derfor ville jeg gå håndball-linja for å utvikle talentet mitt. Jeg skulle jo bli den ”nye” Anja. Jeg var hurtig, spenstig og ga alt. Var med på talentsamlinger og hadde ambisjoner om å bli noe stort.  Jeg er like hissig som Anja, i følge pappa.

Men sånn ble det ikke. Meråker ble et sant helvete. Formen ble bare dårligere og dårligere. Jeg trente og trente – ingen fremgang. Jeg var slapp, svimmel og fikk masse småskader på grunn av nedsatt allmenntilstand. Jeg skjønte ingenting – jeg skulle jo være best på banen. Håndball var og er fortsatt viktig for meg. Det var en skikkelig nedtur å se drømmen sin bli knust på grunn av sykdom!

Heller ikke så gøy og bli mistrodd av lærerne på skolen. Mange trodde jeg var en skulker og bare lat. Det var sårende å se at jeg prøvde å forklare, og så på dem at de ikke trodde deg. Fikk så ørene flagret av en lærer etter utallige runder ut på do i en mattetime… ” Ingrid – du kan gå på do i friminuttet du også som vanlige folk ”

Hva skulle jeg gjøre da? Når du må på do, så må du på do.  Går ikke an og vente! Ingen 16 åring synes det er greit og drite i buksa heller.

Så besvimte jeg i garderoben under en håndballøkt. Med buksa på knærne og blod over alt. Etter dager, måneder og år med sykdommen.

Så det har vært tøft å være alvorlig syk i de årene som ”liksom” skal være dine beste ungdoms år. Har mistet mange gode venner, eller funnet ut hvem mine virkelige venner er.
Jeg svarer gjerne på spørsmål  – ta kontakt på anet-hof@online.no

Se hvor og når du kan høre Ingrid og flere fra Norilco motivasjonsturne