Kategorier

Mange har fått med seg at det ble innført 18-årsgrense i solarier i sommer, men åpenbart ikke alle. Nylig ble et solstudio i Trondheim anmeldt av Statens strålevern, for å ha tilbudt soltimer til en 15-årig blogger. Anmeldelsen bør være en vekker til eierne av solstudioer som fortsatt ikke har begynt å forholde seg til 18-årsgrensen.

Alle solstudioer skal informere om aldersgrensen. Der solstudioer er betjent skal de kontrollere at kundene er over 18 år, mens ubetjente solstudioer må sørge for synlig informasjon i lokalene om aldersgrensen.

Frem til det blir krav om å ha betjening i solstudioene, er det altså ingen til å kontrollere alderen i de ubetjente studioene. For øvrig en ordning som kan oppleves som problematisk for de betjente solstudioene. «Når jeg sier nei til 16-åringer som kommer her for å ta sol, kan de gå til et ubetjent solarium i nærheten», sa en eier av et betjent solarium til Kreftforeningen nylig.

Det er ikke tvil om at det er en utfordring at det kun er aldersgrensen som er innført nå. Også Statens strålevern er enig i dette. Ordningen ble sånn for at de som driver ubetjente solarier skal få tid til å omstille bedriftene.

I Kreftforeningen har vi uansett tro på at det gir en viktig signaleffekt til både foreldre, barn og unge at 18-årsgrensen har kommet.

Vi blogget om 18-årsgrensen da den kom: Hva skjer med 18årsgrensen?