Kategorier

Vi presenterer gjesteblogger Anniken Golf, tidligere kreftpasient og initiativtaker til et nytt treningsopplegg for unge som har hatt kreft.

Jeg gleder meg til å sette i gang! Endelig lanseres «Sjukt Sprek», et treningstilbud til unge mennesker mellom 15-35 år som har vært behandlet for kreft. Vi ønsker at de raskest mulig skal komme seg på beina igjen etter en kreftdiagnose. Det trenger vel ikke ta så lang tid fra man er sjuk til man blir sjukt sprek!?

Jeg har alltid likt å være fysisk aktiv. Blant annet har jeg 12 år som håndballspiller bak meg. Da jeg var 23 år fikk jeg kreft. Cellegiften gjorde at all energi, kondisjon og muskelmasse forsvant. Til slutt følte jeg meg som et tomt skall. Da jeg var ferdigbehandlet og endelig kunne bygge meg opp igjen, måtte jeg klare meg selv. Sykehuset hadde gjort jobben sin, nå var resten opp til meg. Kroppen min var ugjenkjennelig etter behandlinga, og jeg gikk dermed på mange smeller før jeg klarte å finne et treningsnivå som fungerte. Gjennom Ungdomsgruppen i Kreftforeningen (UG) traff jeg to flotte jenter, Zena og Tone, som hadde erfart det samme. De hadde også kjent på vakuumet som oppstod etter behandlinga – hvor de ikke lenger var pasienter, men heller ikke helt friske. Bivirkninger av cellegift, operasjoner og stråling gjorde at det tok mye lengre tid enn forventet å komme seg på beina og tilbake til et “normalt” liv igjen. Vi savnet et ukentlig tilbud som kunne følge oss opp og hjelpe oss på veien. Vi ville trene, men ikke sammen med Olga på 84 og ikke sammen med fantastene på treningssentrene. Vi ville trene sammen med likesinnede på vår alder. Et slikt treningstilbud fantes ikke. Skulle vi starte et selv? Vi stemte i et unisont “JA”. UG tente raskt på ideen, og etter mange måneder med drodling og planlegging starter vi 28. august endelig opp det vi mener er et fantastisk treningsprosjekt for unge kreftoverlevere: “Sjukt Sprek”.

Treningstilbudet består av tre deler:

1) Ukentlig gruppetrening. Vi skal trene sammen to ganger i uka. Treninga har som mål å øke deltakernes styrke og kondisjon. Vi kommer til å benytte oss av uteområder når det er vær til det, ellers skal vi trene innendørs i treningslokaler.

2) Månedlige gruppeaktiviteter. En gang i måneden ønsker vi å introdusere deltakerne for en ny aktivitet. Det kan være klatring, yoga, padling, ridning, kampsport eller andre aktiviteter som utfordrer deltakerne på nye og spennende måter.

3) Årlig felles mål. Vi skal trene mot et årlig felles mål. Det kan være å nå en destinasjon eller å gjennomføre en konkurranse. Målet skal gi rom for nivådifferensiering, slik at alle kan delta og gjennomføre på sitt nivå.

Sjukt Sprek starter først opp som et pilotprosjekt i Oslo-området. Det kommer til å bli et skikkelig bra år. Vi har vært så heldige å få Wenche Stensvold som instruktør for gruppa. Hun er utdannet sykepleier, er tidligere proffsyklist og har selv hatt kreft flere ganger. Hun vet hvordan det er å måtte bygge opp kroppen fra bunnen av etter lang tids sykdom. Vi skal trene på Studentidrettens treningssentre, og der skal vi få brukt kroppen på mange forskjellige måter. Våren 2013 skal vi gjennomføre vårt store felles mål: å nå toppen av Galdhøpiggen. For noen vil det kanskje høres litt vilt ut. Hvordan skal man klare å slepe slitne kropper til toppen av Norges høyeste fjell? Svaret ligger i at vi har nesten et helt år å forberede oss på. Vi skal bygge opp dårlig kondis og slappe muskler til å tåle en slik tur. Sprekt, sier du? Sjukt sprekt!

Fra neste høst håper vi å kunne tilby konseptet til flere. Vi vil at unge kreftoverlevere over hele landet skal få muligheten til å komme raskere tilbake til livet – og samtidig ha det gøy! Høsten 2014 utvider vi, gjennom en nettløsning, prosjektet ytterligere, for å få med de som bor for langt unna en «Sjukt Sprek»-fylkesgruppe.

Høres dette ut som noe for deg eller en du kjenner? Sjukt Sprek søker i første omgang unge kreftoverlevere i Oslo og omegn som er ferdigbehandlet for sin kreftdiagnose, eller kronikere som anbefales å være i fysisk aktivitet. Les mer om prosjektet på www.sjuktsprek.no eller send en mail til sjuktsprek@gmail.com og meld din interesse. Vi gleder oss til å høre fra deg. Sammen skal vi ut på eventyr!