Kategorier

Det har vært en sommer spekket med store sportsøyeblikk på tv-skjermen. Fotball-EM og sommer-OL får ha meg unnskyldt, det som for meg står som det store sportsøyeblikket sommeren 2012 skjedde fredag 20. juli under den attende etappen av årets Tour de France.  Det så lenge ut som et brudd med fem-seks ryttere skulle lykkes med å komme først over målstreken, men så satte Team Sky inn en langspurt. Etter et opptrekk av vår egen Edvald Boasson Hagen kom Mark Cavendish som en rakett på siste langside. Det virket som de andre syklistene sto stille i det Cavendish passerte målstreken. Sjelden har vel regjerende verdensmester Mark Cavendish sitt kallenavn «Manx Missile» vært mer passende.

I morgen, tirsdag 14. august blir det anledning til å oppleve hovedpersonene fra denne etappen i Oslos gater under Oslo Grand Prix. Da stiller både Cavendish og Boasson Hagen, samt Peter Sagen som kom på 3. plass på etappen og også vant den grønne trøya i årets Tour de France.

Fra Oslo Grand Prix 2010. Foto: Thomas B. Eckhoff

Oslo Grand Prix blir ikke bare en anledning til å oppleve noen av verdens beste syklister, det vil også bli mulighet til å støtte kreftsaken. Det er ikke første gang sykling og kreftsaken kobles sammen. «Alle» kjenner til Lance Armstrong og hans innsats for Livestrong. Vi  som var der vil nok heller aldri glemme første utgave av Oslo Grand Prix hvor Lance Armstrong og Thor Hushovd kom syklende opp Karl Johan gate.  Det skal ha vært rundt 40-50 000 personer som fulgte løperne rundt løypa den gangen.

Kanskje litt mindre kjent er at det rundt i verden foregår mange sykkelarrangementer hvor formålet er å skaffe penger til kreftforskning og rette oppmerksomhet mot kreftsaken.  Under mottoet «Never, ever quit!» arrangerer en nederlansk organisasjon hvert år et sykkelløp opp det kjente «sykkelfjellet» Alpe d’Huzes. I fjor samlet de inn rundt 30 millioner euro til kreftsaken.  Også kreftforeninger i andre land arrangerer sykkelevents for å samle inn penger.

Vi skal heller ikke glemme alle enkeltpersonene som har gitt seg ut på sykkelturer for å skaffe midler til kreftsaken.  Blant annet har jeg selv hatt gleden av å møte Christoffer Endresen som i 2010 syklet Norge rundt for kreftsakens skyld.

Så av en eller annen grunn er ikke sykling og kreftsaken helt uavhengig av hverandre. Derfor er vi svært glade for vi i år igjen kan samarbeide med Oslo Grand Prix, og at overskuddet fra rittet vil gå til vårt arbeid med, og forskning på kreft.  Sykkelinteressen er på topp så jeg er ikke i tvil om at det blir kjempestemning i Oslos gater i morgen. Og jeg blir ikke overrasket om den som først krysser målstreken på Karl Johan er den samme som kom først inn til Brive-la-Gaillarde den 20 juli; Mark Cavendish.

Les mer om Oslo Grand Prix