Kategorier

Nordmenn beskytter seg mer i sola. Det viser en ny undersøkelse der vi har spurt om nordmenns solvaner. Kan vi nå lene oss tilbake med de ferske tallene og vente at hudkreftkurven går nedover? Det er dessuten ikke særlig mye sol for tiden, så vi rekker jo knapt å bli solbrent…?

Over halvparten blir solbrent
Undersøkelsen viser at folk soler seg omtrent like mye nå som for fem år siden. Den vanligste måten å beskytte seg på, er fortsatt å bruke solkrem. Nesten alle bruker solkrem, både på seg selv og på barna sine.

Dessverre opplever fortsatt over halvparten av oss å bli solbrent i Norge, og blant dem som drar på ferie til solrike strøk blir enda flere brent. Vi kan med andre ord ikke lene oss for mye tilbake ennå.

Men – vi ser en positiv trend når det gjelder solbeskyttelse, og i Kreftforeningen synes vi det er spesielt positivt at budskapet om å ta noen pauser midt på dagen har nådd frem til flere. Solbeskyttelse handler jo om mer enn solkrem. Hver tredje solglade nordmann beskytter seg nå ved å ta noen pauser vekk fra de sterkeste solstrålene, og nesten like mange velger å ikke satse alt på solkremen, men bruke klær som beskyttelse.

På denne måten blir det enklere å nyte sommersola uten å bli solbrent.

Mindre føflekkreft hos de unge
Føflekkreft er en krefttype som relativt unge kan få, men som med andre krefttyper er den mest vanlig å få etter 50-årsalderen. Selv om hudkrefttallene stiger jevnt og trutt totalt sett, er det oppløftende at det de siste årene har vært færre tilfeller av føflekkreft blant de helt unge. Dette stemmer bra med at solvanene har endret seg betydelig. Det kan ta en viss tid før kreften utvikler seg, men grunnlaget for å utvikle hudkreft kan oppstå tidlig. Derfor må vi fortsatt være forsiktig når vi soler oss ute, og utsette, aller helst unngå, bruk av solarium.

Med fortsatt satsning på informasjon om solbeskyttelse og – etter 1. juli – også 18-årsgrense i solarium, kan vi håpe på at vi er på vei til å få færre tilfeller av hudkreft.

 

«Dette er jo helt fantastisk! Skulle ønske det var 18 års grense da jeg var yngre også
Dette skrev Susanne, tidligere storbruker av solarium, til Kreftforeningen da det var bestemt at 18-årsgrense skulle innføres.

Hva skjer med 18-årsgrense i solarium?

Gir media et galt bilde når de skriver om vitamin D og soling?

Ha en god og solrik sommer!