Kategorier

Du har sikkert sett det selv: Avisoppslag som den ene dagen lover deg god helse om du bare tar solarium, og som neste dag kommer med kreftalarm om det samme: Nordmenn er på hudkrefttoppen i verden. Hvordan henger dette sammen, lurer mange på. Vi har full forståelse for at det er forvirrende. Ikke minst fordi råd som gjelder spesielle målgrupper, fremstår som noe som gjelder oss alle.  Hvem skal du velge å høre på, og hva veier tyngst – behovet for vitamin D eller faren for hudkreft?

For ikke lenge siden møttes de forskerne og fagfolkene som kan mest om disse temaene hos Kreftforeningen.  Får vi nok vitamin D hvis vi følger Solvettreglene? Vil nye forskningsresultater gjøre at vi må endre rådene vi gir? Er det de riktige rådene som gis til riktig målgruppe? Dette er spørsmål vi stiller forskerne på dette årlige møtet.

Vi kan berolige deg med at forskerne er mer enige enn mange tror.

At mye sol og solarium øker risikoen for hudkreft er det ingen uenighet om. Heller ikke at vi må sørge for å ha et visst nivå av vitamin D. En av møtedeltakerne, Zoya Lagunova, har i flere år forsket på vitamin D sammen med blant annet Johan Moan på Radiumhospitalet.

Selv om vi får vitamin D i solarium er det ikke slik at jeg vil anbefale solarium til folk flest, sier hun. – Selv velger jeg å få vitamin D ved å spise mye laks og ved å ta tilskudd, forteller hun, som har en fersk doktorgrad på UV, overvekt og kreft.

Her kan du lese mer om hva forskerne diskuterte på møtet

Det er fint å kunne fortelle fra møtet at forskerne er enige om det aller meste. Også at Kreftforeningens Solvettregler er balanserte, slik at vi både vil minske risikoen for hudkreft og få vitamin D ved å følge dem.

I år er det først og fremst du som skal til fjell og snø som må passe best på for ikke å bli solbrent. Se også vår pressemelding om UV-forholdene i påsken. Hvis påskeværet slår til, er det altså ikke snakk om å unngå sola helt, men å huske solkremen og tilbringe mindre tid i de sterkeste strålene. Denne balansegangen ser ut til å være litt vanskelig for oss nordboere, men det er fristende å si at du kommer langt med Solvettregler og sunn fornuft.  Ha en strålende påske!

1. Ta pauser fra solen – unngå å bli solbrent

Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for hudkreft. Det fremskynder også rynker og pigmentflekker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig – en håndfull krem til en kropp.

4. Unngå solarium – det øker risikoen for føflekkreft

Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år eller som har lys hud. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling. Fra 1.7.2012 er det aldersgrense 18 år, og fra 1.1.2014 skal solarier være betjente.

 

(Annen relevant lenke: blogginnlegget: Det er funnet en sammenheng mellom kreft og … https://www.kreftforeningens-blogg.no/2011/11/det-er-funnet-en-sammenheng-mellom-kreft-og%e2%80%a6/