Kategorier

Skrevet av Marte Leland, rådgiver ved Kreftforeningens kontor på Hamar.

 
Nå er det under tre uker til det braker løs. Vi skal skøyte for livet. For HARDE livet regner vi med.

Espen Thorsrud, distriktssjef i Kreftforeningen (f.v), Jeroen Linnenbank, Jeroen Oostendorp i Skate4life og Berit Jevnaker, Kreftforeningen. Foto: Liv Maren Mæhre Vold/Byavisa

Espen Thorsrud, distriktssjef i Kreftforeningen (f.v), Jeroen Linnenbank og Jeroen Oostendorp i Skate4life og Berit Jevnaker, Kreftforeningen. Foto: Liv Maren Mæhre Vold/Byavisa

 

25. februar arrangeres nemlig skøyteløpet Skate4life på Mjøsisen ved Lillehammer. Målet er å fullføre 20 mil på isen. Alene eller sammen med andre på et lag. Samtidig samler vi inn penger til Krafttak mot Kreft. Startkontingenten er på 1.000 kroner. I tillegg er målet at hver deltaker skal forsøke å få inn 4.000 kroner.

Kreftforeningen stiller også med lag. Vi stiller med 12 bambier på isen. Noen gleder seg og lar barnlig glede overskygge nerver, selvhøytidelighet og dårlig kondis. Noen klamrer seg til Skate4lifes filosofi om at dette egentlig handler om å oppdage at du er i stand til å sprenge egne fysiske grenser for dine medmennesker og at å gi opp ikke er et alternativ. Mens atter andre øver i smug etter at lysene er slukket på skøytebanen i nærmiljøet. Alle er stolte over at initiativtakerne i ”Inspire2Live» som  jobber for kreftsaken internasjonalt gjennom idrettsarrangementer vil  gi pengene  til Krafttak mot kreft. 

For oss i Kreftforeningen er Krafttak en stor årlig begivenhet. Russ, bygdekvinnelag, idrettslag og andre ildsjeler deltar i en stor dugnad for å samle inn penger til kreftsaken gjennom Kreftforeningen. Det er mye arbeid å organisere alle ivrige, og det er moro å se initiativene som kommer i kjølvannet av aksjonen. Skate4life er et av disse, og ekstra moro blir det selvsagt siden vi har bestemt oss for å delta selv og få være med å dele opplevelsen fra deltakersiden av et arrangement også.

I år samler Krafttak mot kreft inn penger til forskning på kreftformer som få overlever. For 50 år siden overlevde én av tre som fikk kreft. Etter 50 år med forskning overlever nå to av tre. Men det er store forskjeller mellom diagnosegrupper. Mens noen kreftformer har rundt 90 prosents overlevelse befinner andre kreftformer seg i motsatt ende av skalaen. Det gjelder for eksempel kreft i lunge, bukspyttkjertel og spiserør. Disse kreftformene skal få et løft gjennom årets Krafttak mot kreft.

Skate4lifes visjon er å la mennesker flytte grenser. Det passer jo som hånd i hanske med Kreftforeningens mål gjennom Krafttak mot kreft – vi skal hjelpe forskerne å flytte grenser.

Ifølge sjefen, Jeroen Oostendorp (ja, han er nederlender) så er løpet også en gylden sjanse til å oppleve landskapet rundt Mjøsa fra en vinkel man sjelden ser nå om dagen. Det er fortsatt mulig å melde seg på, folkens!

Isen er der. Kreftforeningens lag er påmeldt. Om stilen ikke er finslipt så er målet og innholdet glassklart og godt.