Kategorier

Vi presenterer gjesteblogger Susanne Elstad Karlsen. Hun skrev dette til oss i Kreftforeningen da nyheten kom om at det vil bli innført 18-årsgrense i solarier: «Dette er jo helt fantastisk! 🙂 Skulle ønske det var 18 års grense da jeg var yngre også.» For drøyt et år siden var hun en av deltakerne i en konkurranse der Kreftforeningen samarbeidet med bloggere som var storbrukere av solarium. I går kunne du lese om henne i VG, i dag blogger hun for oss, og forteller med egne ord hvordan hun opplevde å være avhengig av å være brun.

Les VG-innlegget her.

Avhengighet kommer i mange former. Anoreksi, tanoreksi, spillavhengighet, tobakk og så videre. Det finnes ikke noe fasit på hva man kan bli avhengig av og ikke. Det er vel mange bleke kropper her i landet som ikke forstår hvorfor det for noen er så viktig å være brun. De fleste synes at norsk, blek hud er så vanlig at det er ikke noe poeng i å føle at man skiller seg ut ved å være blek.

Susanne lå i en periode én time i solarium hver dag.

Susanne lå i en periode én time i solarium hver dag.

Men det gjorde jeg. Uansett hvor rart det måtte høres ut. Jeg følte at jeg ble anerkjent lettere ved å være brun. Og den positive oppmerksomheten rundt brunfargen min, ble en slags bekreftelse og gjorde at jeg følte meg bra. Jeg tok jo over gjennomsnittet mye sol, én time hver dag på det verste. Dette førte til at hvis jeg gikk en dag, eller gud forby, to dager uten å ta solarium så følte jeg meg likblek og grå i ansiktet. Da ventet jeg til det ble mørkt og gikk for å ta sol, passet også selvfølgelig på å gå omveier, for jeg ville helst ikke bli sett.

Jeg ble rett og slett blind for hvor brun jeg faktisk var. Det er kanskje ikke så lett å skjønne, men om man tar solarium over en lengre periode så vil man til slutt tro at man trenger å ta mer og oftere for å opprettholde brunfargen. Dette stemmer ikke, man ser bare ikke lenger hvor brun man faktisk er. Jeg meldte meg på Kreftforeningen sin kampanje ”Bloggere med solvett”som gikk ut på at jeg i fire uker skulle holde meg utenfor solariumsboksen – og blogge om det. Da jeg fikk telefon om at jeg skulle delta ble jeg kvalm, og jeg gråt. Dagene mine ble totalt ødelagt etter jeg fikk den telefonen. Det er vanskelig å sette ord på hva jeg følte – men jeg var virkelig uvel både psykisk og fysisk og følte praktisk talt selvtilliten min renne av meg.

Illustrasjon: Susanne Elstad Karlsen.

Illustrasjon: Susanne Elstad Karlsen.

I dag har jeg ikke tatt sol på over fire måneder, og tror jeg kan med hånda på hjertet si at jeg aldri kommer til å ta solarium igjen. Jeg føler ikke noe stort behov for å være brun lenger – og har fått veldig mye støtte og bekreftelse på at jeg er fin nok som jeg er.

Jeg er fantastisk glad for at det er blitt 18-års grense på solarium. Det første jeg tenkte da jeg så det – var at jeg skulle ønske det var det da jeg var på mitt verste. Jeg tenkte ikke over konsekvensene av solarium da jeg var 14 år og oppover. Jeg hørte selvfølgelig ikke på de som prøvde å fortelle meg noen av ulempene ved å ta sol – jeg skulle bare være brun jeg, koste hva det koste ville.

Når jeg tenker på alle konsekvensene nå, helsemessig og økonomisk, aldring av huden, at det øker risikoen for hudkreft og så videre – så vil jeg si en ting til dere som er i samme situasjon som jeg var i: husk at det finnes andre måter å bli brun på. Om du drar til en hudpleiesalong og tar spraytan eller om du tar selvbruning selv i form av spray, krem eller mousse. Alt er bedre enn å utsette huden og kroppen sin for de farlige strålene i solariet. Husk i alle fall at det finnes en grense mellom passelig og overdreven bruk.

Fra 1. Juli 2012 vil det være 18-års grense i solarium. Om jeg hadde vært under 18 år,- og like avhengig av solarium som jeg var før – ville jeg kjent en slags angst inni meg. Og så klart – prøvd å finne en annen metode for å bli brun før den tid. Til dere som kjenner dere igjen i dette: begynn allerede nå å kutte det ut, eller bytte det ut med noe annet. Bedre sent enn aldri!

Husk at ca. 90-95 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra solarium eller vanlig sol. Og jo yngre du er når du begynner å ta solarium, jo mer øker risikoen for hudkreft.

Ta gjerne en titt på noen små «se og lær» filmer jeg har laget om solarium:
Film 1                      Film 2

Det er nok mange unge der ute som er frustrerte over at det er blitt innført 18-års grense i solarium. Og jeg skjønner det, jeg har vært der selv. Men det er ikke til å stikke under en stol at man faktisk ikke er noe flink til å tenke langsiktige konsekvenser av ting man gjør i ung alder. Jeg misunner dere som kan slippe å sole vekk all sunn fornuft. Så jeg sier bare: ENDELIG!! 😀 Hurra for 18-års grense.

 
Susanne har en egen blogg, den kan du lese her.