Kategorier

Ti år gamle Oscar skal dø. Han vet det, de rundt ham vet det. Men ingen snakker om det.

Det er rammen rundt teaterstykket «Oscar og den rosa damen» som er på turné med Riksteatret. Kreftsyke Oscar merker at noe er galt, selv om det er ingen som snakker med han om det. Men det er én han kan snakke med: Rose-bestemor. Hun er en slags besøksvenn, og hun tør å snakke med Oscar om at han skal dø.

Med på turneen er sykepleier i Kreftforeningen Tove Nyenget. Hun entrer scenen når stykket er ferdigspilt for å prate med publikum og svare på eventuelle spørsmål. På jobben i Kreftforeningen får Tove stadig spørsmål om hvordan foreldre bør informere barna sine. Opplevelsen hennes er ofte at mange foreldre håndterer situasjonen helt riktig, men at de trenger en bekreftelse på at det de gjør er bra. Hun erfarer også at det er mange alvorlig syke barn som har foreldre som ikke tør snakke med dem om sykdommen. De ønsker å skåne, men barn merker når noe er galt. Og de er lojale. Ofte spør de ikke, fordi de merker at foreldrene ikke vil snakke. Noen kan også bli redde for at de har gjort noe galt, at det er deres skyld at foreldrene er så rare, uten at de helt vet hva det er. 

På «Baksnakk» etter forestillingen oppfordres publikum til å bli igjen etter forestillingen der de får muligheten til å snakke med skuespiller Wenche Medbøe og sykepleier Tove Nyenget. Forestillingen har spilt flere steder allerede, og tilbakemeldingene har vært gode.  Mange har hatt spørsmål og flere kjenner seg igjen i problemstillingene som tas opp i stykket. Utsagn fra baksnakk:

Såkalte «rosa damer» som Rose-bestemor er, som kaller en spade for en spade, finnes det ikke så mange igjen av på sykeshusene. Men det er fantastisk de få gangene jeg møter en. Men i dag har de fleste sykepleiere for dårlig tid til å ta slike samtaler.

Hele sykehuset burde vært her slik at de kunne sett at det å håndtere familier i krise krever noe annet.

Det er fortsatt noen få muligheter til å se forestillingen. I dag (torsdag 10.nov) spilles den i Kongsvinger, fredag i Drammen og siste forestilling er på søndag på Nøtterøy. Se når og hvor her. Vi anbefaler også boken (med samme navn) for deg som ikke rekker å se stykket. Du finner den i de fleste bokhandler.