Kategorier

Vi presenterer gjesteblogger Kari Holten. Hun jobber som prosjektmedarbeider i Treningskompis og skal i høst få tak i engasjerte personer i Sør-Trøndelag som kan hjelpe kreftrammede i gang med fysisk aktivitet.

Hvem kan vel ikke kjenne seg igjen i at det er tungt å komme seg opp av sofaen og over dørstokkmila? Eller hvem kan vel ikke ønske seg en ”kompis” som kom på døra og ble med ut på tur?

Jeg jobber med Treningskompis – et nytt tilbud Kreftforeningen skal prøves ut i Sør-Trøndelag. Målet er å tilrettelegge for at flere kreftpasienter skal få muligheten til å være fysisk aktive – på en måte som passer for dem.

Vi vet at fysisk aktivitet har helsegevinster – også etter en kreftdiagnose. Tidligere jobbet jeg på Pusterommet på Oslo universitetssykehus, Ullevål med veiledning i fysisk aktivitet for kreftpasienter. Erfaringene mine var at som kreftrammet kan det være ekstra tungt å komme i gang med fysisk aktivitet på egen hånd. Samtidig så jeg at når man får støtte og oppbacking blir ”dørstokkmila” vesentlig kortere. Mange kreftrammede har både lyst og behov for å være fysisk aktiv men får det ikke til. Min erfaring er at usikkerhet om hva og hvor mye man kan gjøre stopper mange.

Gjennom Treningskompis ønsker vi å tilby en trygg ramme for å komme i gang med fysisk aktivitet. En treningskompis er en person som kan støtte den kreftrammede til å komme i gang med aktivitet som er tilpasset den enkeltes behov. En treningskompis er ikke en treningsveileder, men en ”kompis” som følger til trening eller er med på turer eller trening. Avtalen mellom treningskompis og den som er kreftrammet utarbeides sammen meg som veileder i Kreftforeningen.

Jobben min er blant annet å hjelpe til med å finne frem til hvilke treningstilbud det kan være egnet å starte med og hvor ofte den enkelte kan trene. En god balanse mellom hvile og aktivitet er viktig når man skal bygge seg opp igjen etter sykdom og behandling. Andre som har erfaring fra treningskontaktarbeid ser at de som får slik støtte til å være i aktivitet kommer raskere tilbake til en vanlig hverdag. Deltakerne skaffer seg nyttige erfaringer som gjør at de er i stand til å gå videre på egenhånd.

Dette er en veldig spennende tid! Vi er nå klare for å sette prosjektet ut i livet. Tilbudet skal i første omgang prøves ut Sør Trøndelag. Vi søker både deg som er kreftrammet og deg som ønsker å gjøre en frivillig innsats som treningskompis i Kreftforeningen. Som frivillig treningskompis får du god opplæring og oppfølging.

Er dette noe for deg?

Du kan lese mer om tilbudet på www.kreftforeningen.no/treningskompis
Du kan også ringe Kreftforeningen i Midt- Norge på tlf 07877 eller sende e-post til kari.holten@kreftforeningen.no for mer informasjon.