Kategorier

Fiber i mat – eller kostfiber – er av mange grunner bra for helsen, og nå har forskningen kunnet slå fast at fiber også beskytter mot kreft. Det er særlig fiber fra fullkornsprodukter som har denne beskyttende effekten. Når hele kornet brukes, med skall og kim, får vi matvarer med mye kostfiber, sunne fettstoffer og mye mer vitaminer og mineraler enn bearbeidede matvarer. Sammalt mel og havregryn er eksempler på råvarer som er laget av hele kornet.

Offisielle anbefalinger sier at voksne bør spise 70-90 gram fullkornsprodukter hver dag. Dette er det bare 18 % som vet, i følge en undersøkelse som Norstat har gjennomført for Helsedirektoratet. Kanskje viktigere enn å vite eksakte mengder, er å vite hva slags produkter vi bør velge i hverdagen.

Her er noen eksempler:

– Brød og brødvarer som er bakt på minst halvparten sammalt mel
– Fullkornspasta, naturris og byggryn
– Havregrøt og andre grøter laget på sammalt mel
– Kornblandinger, med lite sukker og fett    

For lettere å finne fram til produkter som inneholder mye kostfiber, kan du se etter Nøkkelhullet og bruke Brødskala’n når du handler. Nøkkelhullet er et merke som kan settes på produkter som innfrir strenge krav til innhold av fiber, sukker, salt og fett. Brødskala’n er en merkeordning som viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli (kornskall) det er i et brød. Du kan også lage egne gode fullkornsprodukter, og nedenfor er en oppskrift på hjemmelagede knekkebrød.

I dag åpner Forskningsdagene 2011. Kreftforeningen er til stede på Forskningstorget i flere byer, og i år er temaet nettopp fiber og fullkorn. Skoleelever og andre besøkende skal på ulike måter få lære om helsegevinstene ved å spise fiber og ikke minst hvordan finne fram til gode fullkornsprodukter.

Knasende sprø knekkebrød
4 dl store havregryn
4 dl grovt sammalt hvete
2 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann

Bland alt. Deigen blir klissete og løs.
Smøres utover 2 store langpanneplater på bakepapir.
Stek på 160 grader i 30 min. Skjær opp i passende biter og stek videre i ca 45 min til knekkebrødene er gylne og sprø.