Kategorier

To dager senere står jeg og ser meg på meg selv i speilet mens høvelen tar bort de siste skjeggvekstene på hake, kinn og overleppe. Datoen er 1. Movember (Måneden tidligere kalt november). Okey, tenker jeg – Movember (http://no.movember.com) handler altså om å gro en bart i løpet av november måneden, og gjennom dette skal jeg både samle inn penger til mer forskning på prostatakreft, og være en vandrende reklameplakat/infosentral om temaet menn og helse.

Jeg som aldri før har latt verken skjegg eller bart vokse noe særlig lengre enn tre-fire dager, var mildt sagt spent på hvordan dette ville gå. Dagene gikk og svært lite skjedde. Hang in there, Bro! (Bro er nemlig den betegnelsen vi bartebrødre bruker om hverandre) Hang in there! Før eller siden må det da skje noe?

Datoen er 8.november og jeg skal i tv-studio, nærmere bestemt på God Morgen Norge for å snakke om Movember. Og barten, den er fortsatt beskjeden. MEN dette er en del av oppdraget tenker jeg, ”vandrende reklameplakat”…. Stemningen i studio er fin, og barten blir den ”icebreakeren” som Movember tenker at den kan være. Det ble litt løsere stemning, selv om temaet var alvorlig. Sammen løste ”Barte” (Ja, den har selvsagt fått et navn) og jeg, denne oppgaven godt.

Nå på dag 16 begynner det å ligne på en bart, og responsen blant venner, kjente og ukjente har vært enorm.  Fra at alle lurte på hvorfor jeg drev å sparte på denne barten, har spørsmålene blitt: Er du med på Movember? Movember har fått feste i Norge. Som administrator på kampanjens Facebook-side (www.facebook.com/MovemberNorway), har jeg sett dette tydelig. ”Plutselig” hadde vi 5 000 følgere, og mange poster bilder, linker og kommentarer. Fra nord til sør, fra vaktmester og direktører til idrettsstjerner. Et av innleggene som har kommet er: Er så hyggelig å møte en fremmed med bart, og det virker som han ikke er fremmed – Movember”

Også på Twitter florerer det med meldinger og oppfordringer om å støtte den og den sin bart. Og per i dag er det godt over 3 000 som har registrert seg på kampanjesiden og stilt sitt ansikt til disposisjon for kreftsaken…

Til alle dere der ute som i disse dager går rundt med en voksende bart: Stå på! Og tusen takk for ditt engasjement! Til alle dere andre: Finn din favorittbart og støtt aksjonen på http://no.movember.com/donate/?ref=nf

Happy Movember!

(PS! Bildet er i sort/hvitt slik at det er mulig å skille bart og leppe..)