Kategorier

Er du en av de mange som følger godt med når det kommer nye produkttester? For eksempel om solkremer? Da skal du være klar over at resultatene ikke nødvendigvis forteller deg hvilken solkrem som beskytter best.

Resultatene vil være avhengig av hvem som står bak testen og hva oppdragsgiveren har ønsket å finne ut.  Det er derfor vanskelig å si hvilken solkrem som er best kun basert på én test. Og siden testene er så ulike, hjelper det faktisk ikke med flere tester heller. 

En solkrem som kommer godt ut i én test, kan komme dårlig ut i en annen. Solkrem fra ett og samme merke kan også komme veldig forskjellige ut i en og samme test. I Grønn hverdags test kommer for eksempel noen solkremer fra Garnier Ambre Solaire ut som testvinnere mens andre havner helt på bunnen i testen.

Når Grønn hverdag tester solkremer, ser de på solkremenes innhold av helse- og miljøbelastende stoffer. All ære til Grønn hverdags arbeid for miljøet, og årets solkremtest fra Grønn hverdag er virkelig blant de mest oversiktlige jeg har sett.

Du bør bare være klar over at resultatene fra denne undersøkelsen ikke har noe med hvor godt solkremene beskytter å gjøre.   

Holder solkremene det de lover?

Faksimile fra Dagbladet 21. juni

Selvfølgelig skal vi kunne forvente at produktenes innhold stemmer med det som oppgis på emballasjen. Det blir likevel noe overdramatisert når Dagbladet-desken på forsiden av avisen tipser om ”hvilke farlige solkremer vi bør unngå”.

I denne nye solkremtesten fra Forbrukerrådet vurderes forskjellen mellom målt beskyttelse og hvilken beskyttelsesfaktor som er oppgitt på emballasjen. De ser også på forholdet mellom UVA og UVB, fuktighetstilførsel og vannfasthet. Her har de altså ikke sett noe på hvilke innholdsstoffer som er i solkremene.

Med andre ord vil denne testen nødvendigvis få helt andre resultater enn andre tester som ser etter noe annet. Derfor vil vi for eksempel også kunne se at solkremer i Cosmicaserien anbefales av Grønn hverdag. Mens Cosmicakremen i Forbrukerrådets test kommer helt på bunnen av listen.  Ingen av Niveakremene som er testet anbefales i Grønn hverdags test, mens Nivea kommer nesten helt på topp i Forbrukerrådets test.

Vi så det samme for noen få år siden. Mattilsynet ønsket i sin solkremtest å finne ut hvilke solkremer som følger de europeiske anbefalingene for merking av solkrem. (Kremen skal gi UVA-beskyttelse som er minst en tredel av den beskyttelsen som den gir mot UVB-stråling.) I denne testen kom for eksempel en krem fra Vichy med faktor 20 greit ut, mens i en Grønn hverdags test , ble Vichy faktor 20 kalt for testtaper.

Ofte kan tester være til veldig bra hjelp for oss forbrukere. Når det gjelder solkremtester er min påstand at de kan være forvirrende, hvis vi ikke følger godt med på hva de faktisk tester.

Det er ikke bra om en solkrem lover beskyttelse på faktor 15 og gir kun 12. Men det er dessverre ingen solkremer som gir 100 prosent beskyttelse, så du bør uansett ikke basere deg kun på solkremen som beskyttelse når du nå skal nyte lange, solrike sommerdager.

Her er tre råd for gode, solrike feriedager:

1. Ta noen pauser i skyggen midt på dagen. Da slipper du unna noen av de sterkeste strålene og behovet for annen solbeskyttelse blir straks mindre.

2. La huden ”hvile” innimellom, for eksempel med noe på hodet og på andre utsatte steder.  Klær beskytter jevnt, og jo sterkere farge, desto bedre beskyttelse.

3. Solkrem en selvfølge når du ikke har annen beskyttelse. Det er viktigere å bruke rikelig med krem og smøre jevnt utover enn hvilken faktor kremen har. Det viktigste er kanskje at du finner en krem du synes er god, så du faktisk bruker den.

Ha en god og solrik sommer!

Les også om andre måter å beskytte seg i sola: Det holder å bruke solkrem – eller?