Kategorier

Nylig kunne vi lese i VG at behandlingen av føflekkreft er i ferd med å bli revolusjonert. Og denne gangen er det ikke bare store, salgbare ord på en avisforside. Noe er i ferd med å skje i behandlingen av en sykdom som fram til nå har hatt få behandlingsmuligheter med svært dårlig prognose som resultat.

Hvert år arrangerer Amercian Society of Clinical Oncology (ASCO) en svær kongress for kreftleger. Dette er den største kreftkonferansen i verden og her presenteres det nyeste innen kreftbehandling. På årets konferanse i juni var det føflekkreft som stod i fokus.

 

To nye medisiner, ipilimumab og vemurafenib, har vært testet ut nylig med svært gode resultater. Også i Norge har pasienter fått delta i studier med disse nye medisinene. Gjennomsnittlig levetid for pasienter med føflekkreft med spredning er 6-9 måneder med dagens standardbehandling. Resultatene fra studier med ipilimumab og vemurafenib antyder at medisinene kan øke overlevelsen betydelig.

Ipilimumab virker ved å stimulere kroppens eget immunforsvar til å angripe kreftcellene. Denne medisinen kan være aktuell for alle pasienter som har føflekkreft med spredning. Ipilimumab er allerede godkjent i USA og Europa, Norge inkludert, følger antageligvis ganske snart.

Vemurafenib virker kun mot kreftceller som har en spesiell genfeil og bare pasienter som bærer denne feilen kan få medisinen. Men nesten halvparten av alle pasienter som har føflekkreft med spredning bærer denne genfeilen i kreftcellene sine, så det er en stor andel av pasientene som kan få god effekt av denne behandlingen. Vemurafenib er ikke godkjent noe sted enda og man venter fremdeles på flere testresultater, men forhåpentligvis vil også denne medisinen bli tilgjengelig i ikke alt for fjern framtid.

Illustrasjonsbilde. Foto: nyebilder.no

Man skal imidlertid være klar over at det ikke er snakk om at pasientene blir permanent friske med noen av de nye medisinene. Men mange får en betydelig økt levetid med god livskvalitet og det er den første gode nyheten pasienter som er rammet av denne sykdommen har fått på noen tiår!

Rundt 1000 nordmenn rammes årlig av føflekkreft, og i omtrent en femtedel av disse tilfellene påvises spredning.

Her kan man lese forskningsartiklene:

Improved Survival with Vemurafenib in Melanoma with BRAF V600E Mutation

Ipilimumab plus Dacarbazine for Previously Untreated Metastatic Melanoma