Kategorier

Alle vet hva som er sunt. Det er ingen overdrivelse. Små barn, ungdommer, gamle damer og mannen i gata, de vet det. Og spør vi dem, så får vi svar: Mer frukt og grønnsaker, mer fisk, mer grovt brød, mindre sukker og fett. Kostrådene fra folk flest er slående like det helsemyndighetene kaller nøkkelråd for et sunt kosthold, som er godt dokumentert.

Likevel – til tross for det vi vet – er det ikke så lett å omsette kunnskapen til praksis i hverdagen. Kostholdet vårt består i liten grad av råvarer. Det meste vi spiser er bearbeidede produkter, og dagens matvaremarked er mer mangfoldig enn noen gang tidligere. Vi er, enten vi liker det eller ikke, langt på vei prisgitt de produktene dagligvarehandelen og matvareindustrien tilbyr oss. Det mangfoldige markedet krever også økt kunnskap hos oss som forbrukere for at vi skal være klar over hvilke konsekvenser ulike matvalg har.

Vi kan ikke se på brødet hvor grovt det er. Vi kan heller ikke se hvor mye fett det er i en pølse, eller hvor mye tilsatt sukker det er i en yoghurt eller i en frokostblanding. Og vi har ingen anelse hvor mye salt det er i osten, brødet eller i suppeposen. Hvorfor skal det å gjøre et sunt valg kreve ekstra tid (noe som er i konflikt med at vi ønsker å få unna handling raskest mulig) og godt syn (innhold i matvarer står ofte med liten skrift)?

Nøkkelhullet er løsningen på dette. Nå trenger vi ikke lure på om et brød er grovt eller ikke. Vi behøver ikke bruke tid på å lese næringsdeklarasjoner, som er vanskelig å tolke. Myndighetene har sammen med matvarebransjen utviklet en merkeordning som skal gjøre det enklere for oss å finne de sunne varene i butikken. Nøkkelhullet settes på matvarer som har mer fiber, og mindre sukker, fett og salt. Det finnes minst 700 nøkkelhullsmerkede produkter i norske butikkhyller. Se etter nøkkelhullet når du handler. Velger du mat og drikke med nøkkelhull, har du gjort et godt valg for helsen.