Kategorier

– Overvinn frykten og sjekk deg du også

I fjor dukket det opp en post på Facebook som kan ha reddet livet mitt. Dette innlegget kan kanskje redde ditt, skriver gjesteblogger Janicke Marshall.

3. september 2019

Av Janicke Marshall (51 år), gjesteblogger

I alle år har jeg fryktet stolen. Du vet, den vi damer kan synes at er litt ubehagelig, litt skummel og litt ydmykende. Gynekologstolen. Enkelte av oss sliter mer med den enn andre, av mange forskjellige årsaker. Jeg er én av dem.

Jeg er så redd Stolen at jeg har gitt den stor forbokstav, som du ser. Denne redselen kunne ha fått alvorlige konsekvenser.

Hormonspiral fungerte bra for meg. Det eneste negative var selvsagt at jeg måtte i Stolen med noen års mellomrom år for å bytte den ut. Det positive var at jeg fikk tatt livmorhalsprøve samtidig. Jeg bruker ofte humor for å takle vanskelige ting, og pleide å kalle disse besøkene for «EU-kontroll med full understellsbehandling».

Måtte operere

Sjokket var stort i 2006, da EU-kontrollen min ikke ble godkjent. Livmorhalsprøven viste at jeg hadde alvorlige celleforandringer, forklart som forstadier til kreft. Jeg måtte operere. Selve operasjonen gikk greit, Jeg fikk en beroligende tablett på forhånd og husker faktisk ingenting. Men så var det alle kontrollene i Stolen i ettertid da. For meg fristet det mer å delta i et triatlon-løp, etterfulgt av en rotfylling. Men jeg kom meg gjennom alt på et vis, og prøvene var fine. Etter hvert som jeg ble eldre, fikk jeg beskjed av legen om at prevensjon ikke var nødvendig lenger. Jeg drøyde med å bestille time for å fjerne den siste spiralen.

Livsviktig påminnelse

Så fikk jeg en viktig påminnelse på Facebook i fjor om #sjekkdeg-kampanjen til Kreftforeningen. Den fikk meg til å regne ut hvor lenge det var siden forrige livmorhalsprøve, og det hadde plutselig gått seks år. Time ble bestilt, og etter den vanlige gråteseansen i Stolen feiret jeg med sushi og et glass vin på en helt alminnelig tirsdag.

Kort tid etter kom brevet om celleforandringer. Igjen! Prøven var sikkert feil, tenkte jeg – som var blitt friskmeldt etter operasjonen for noen år siden. Men ny undersøkelse viste forstadier til kreft, tolv år etter forrige gang. Ny operasjon ble booket, og igjen var hyppigheten av kontroller i ettertid alt jeg gruet meg til.

Denne reaksjonen min er ganske pinlig for en godt voksen dame. Etter sjekken trenger jeg 45 minutter til å puste ut, roe meg og legge mascaraen på nytt. Deretter kan jeg fortsette dagen min. Litt «rystet» kanskje, men fungerende. Det er egentlig litt trist og uforståelig at jeg har latt disse minuttene med litt ubehag overstyre fornuften, og dermed utsatt disse viktige livmorhalsprøvene. Men nå har jeg lært!

Takknemlig

Til min Facebook-venn som la ut kampanjen, takk. Du ga meg det «sparket» jeg trengte, og inspirerte meg til å dele kampanjen på min Facebook-profil. Flere av mine venninner takket meg for påminnelsen. La oss alle fortsette å minne våre medsøstre på dette med jevne mellomrom.

Dagen etter den andre operasjonen kjente jeg på en dyp og inderlig takknemlighet. For #sjekkdeg-kampanjen. For tålmodig helsepersonell, som håndterer alle typer reaksjoner i Stolen. For norsk helsevesen, og for rask og god ivaretakelse når celleforandringer blir påvist. For at jeg faktisk kom meg opp i den forbaskede Stolen og dermed ble reddet – to ganger – før det ble farlig.

Ikke la frykten for gynekologstolen være større enn frykten for kreft! 

#SJEKKDEG