Bearbeidet kjøtt og kreftrisiko

Du har sikkert sett medieoppslag denne uken om at bearbeidet kjøtt kan føre til kreft. Helt fersk nyhet er likevel ikke dette. Det har vært forsket mye på om rødt og bearbeidet kjøtt kan øke risikoen for kreft. Allerede i 2007 viste en stor rapport fra World Cancer Research Fund en sannsynlig kreftsammenheng.

Dette innlegget er mer enn 3 år gammelt
Kjøttpølser
Kan bearbeidet kjøtt øke risikoen for kreft?

Det som er nytt nå, er at IARC, WHOs internasjonale kreftforskningsbyrå har klassifisert bearbeidet kjøtt som «sikkert kreftfremkallende». Det skjer etter at eksperter har gjennomgått over 800 studier.

Må vi slutte å spise bacon og pølser?

Det korte svaret er: Nei da. Men vi bør begrense mengden både av bearbeidet kjøtt som bacon og pølser og av annet rødt kjøtt. Maks 500 gram i uken, er rådet som myndighetene lenge har anbefalt oss. Den nye rapporten IARC har kommet med styrker anbefalingen om å spise lite av denne typen mat ytterligere.

Infografikk som viser sammenhengen mellom kjøtt og kreft
Når kreftfaren er påvist gjennom forskning, plasseres et produkt i Gruppe 1. Gruppe 2a er produkter som sannsynligvis er kreftfremkallende, men hvor forskningen ikke er like klar. Kilde: Cancer Research UK

Hvis du i dag spiser mye rødt kjøtt, kan du med fordel erstatte noe av dette med for eksempel kylling, kalkun eller fisk. Erstatter du noe av kjøttet med fiber, frukt og grønt, gir det en tilleggseffekt – dette er mat som minsker risikoen for kreft.

Hva er rødt kjøtt og behandlet kjøtt?

La oss klare opp i noen definisjoner:

Rødt kjøtt er ent kjøtt som storfe, lam og svin.

Bearbeidet kjøtt er kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt, for eksempel bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt.

Dette handler ikke om kvaliteten på kjøttet, men hvordan kjøttet er behandlet, eller om kjøttet inneholder stoffer som skal forlenge holdbarhetstiden, gi det smak eller ønsket konsistens.

Alt er ikke like farlig

Hva betyr dette i praksis? Hvor mye kjøtt er det greit å spise? Er det like farlig å spise bacon som å røyke? For å ta det siste først. Svaret er nei. Både bacon og røyking har en klar sammenheng med kreft, men det er ingen tvil om at røyking er langt farligere enn å spise bacon.

Klassifiseringen WHO gjør viser altså at noe kan føre til kreft, ikke om risikoen er større eller mindre enn for noe annet som også kan føre til kreft, som er satt i samme kategori.

I en uttalelse til NRK beskriver ernæringsprofessor ved universitet i Oslo, Rune Blomhoff risikoen slik: «Over 50 gram bearbeidet kjøtt om dagen øker risiko for kreft i tykk- og endetarm med 18 prosent (det vil si 1,18 ganger). Til sammenligning øker risiko for lungekreft med omkring 2000 prosent (det vil si 20 ganger) hos en storrøyker.

Infografikk som viser risikoen for kreft ved røking kontra kjøtt
Risikoen for å få lungekreft av å røyke er langt større enn risikoen av å få tarmkreft av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt. Kilde: Cancer Research UK

Bevisene så langt …

Det er nå mange bevis på at tarmkreft er mer vanlig blant dem som spiser mye rødt og bearbeidet kjøtt, enn hos dem som spiser lite slik mat.

Det kan også være en mulig sammenheng mellom forbruk av rødt kjøtt (thelancet.com) og prostata- og bukspyttkjertelkreft, men her er sammenhengen mindre tydelig enn til tarmkreft. Det samme gjelder en mulig sammenheng mellom bearbeidet kjøtt og magekreft.

Hvilke følger bør dette få – er det bare opp til meg og deg?

Rapporten fra IARC styrker både myndighetenes og Kreftforeningens råd om at det å spise mindre rødt og bearbeidet kjøtt er viktig for å redusere risikoen for kreft.

Noe er opp til den enkelte, men rapporten bør sette ytterligere press på myndighetene til å gjøre mer. Det må bli enklere for befolkningen å velge et sunt og variert kosthold. Er de nasjonale kostrådene godt nok kjent i befolkningen? Og hvordan kan rådene bli mer praktiske å ta i bruk? Det må iverksettes tiltak for å fremme et sunt kosthold og sikre at barn får gode vaner tidlig i livet, og her er skolene en viktig arena. Mat- og helsefaget må styrkes og lærerne må ha ernæringskompetanse.

Det er mye å ta tak i!

Var dette nyttig?