Kategorier

Det er tøft å være kreftpasient, og det er tøft å være pårørende. Det er enda tøffere når «Helse-Norge» tar sommerferie.

Vi får mange henvendelser fra fortvilte pasienter og pårørende:

  • Hvem skal jeg snakke med når fastlegen har ferie, kreftlegen min har ferie og jeg har fått smerter i skulderen, og er redd for at det er spredning?
  • Mannen min spiser ikke og blir slappere og slappere, legen hans har ferie, hva kan jeg gjøre?
  • Jeg har fått beskjed om at jeg skal få svar på undersøkelsene om cirka tre uker, undersøkelsen var i midten av juni, jeg har ikke fått svar og legen har ferie.

Det er mange historier og mange skjebner. Mange føler seg alene om ansvaret.

Vi vet hvor vanskelig uvisshet og usikkerhet er. Som en kollega sa: «Den samtalen er syv minutter i en leges liv, og flere dager i pasientens liv.» Det skal så lite til for å føle trygghet. Alt som skal til, er litt gjennomtenkte løsninger – det er mulig å organisere dette litt annerledes. Vi vet hvor godt det er for de som har klare avtaler om hvem de kan kontakte når den faste legen har ferie – de som har helt klar avtale om hva de kan gjøre hvis noe skjer. De som har fastleger eller kreftleger som har gjort ting forutsigbart. Det må være mulig for alle å forberede ferie på denne måten.

Én klar avtale har du i hvert fall: Vi på Kreftlinjen har åpent hele sommeren mandag-fredag 9-15, både på telefon, chat og på facebook. Du kan alltid ta kontakt med oss.