Kategorier

Det slår meg gang på gang.
Vi er sjelden helt alene. Heller ikke når livet farer ille med oss.
Å være i samme båt er et gammelt uttrykk, og det er på tide å børste litt støv av det igjen.
I går var jeg så heldig å sitte sammen med åtte pasienter, hver på sitt forskjellige sted i sykdoms- og behandlingsforløp. En etter en forteller de hvordan det er å få beskjeden om kreft, gå igjennom behandling, bli erklært frisk. Andre beretter om hvordan det er å få et nytt slag i ansiktet: Kreften er tilbake. Med spredning.
Jeg synes det er vanskelig å høre på. Vanskelig fordi det rett og slett er overveldende, og jeg klarer ikke forstå hvordan det egentlig er. Selv om jeg ønsker.
Og mens jeg har slike tanker, nikker de anerkjennende til hverandre, og viser tydelig at: Joda, det der vet jeg mye om.

samtalegruppe på VardesenteretMin rolle som rådgiver er forsvinnende liten i forhold til kraften som ligger i det å vite at det finnes andre som er eller har vært igjennom det samme. Å være i samme båt. I samme verden. Med samme fiende, og ikke minst med samme håp. Tanker og drømmer, smerte og håp deles på en måte som ingen andre kan gjøre. Og det er befriende godt å være vitne til.
Kanskje er det det som er min oppgave? Å være vitne til? Jeg er vitne til de som klarer livet selv om utsiktene er dystre.
Jeg er vitne til de som kommer seg igjennom, som overlever og som senere bruker sin tid til å hjelpe andre den samme veien.
Jeg er også vitne til de som ikke klarer det. Og til de som skal forholde seg til dem.
Jeg er vitne til hvordan livet håndteres når det ikke er så mye igjen av det.
Og jeg er vitne til hvordan verden utenfor går sin gang, utenfor rommets tynne vegger der noen kjemper med seg selv, mot kreften.
Jeg er vitne til så mye, og jeg vil ikke være det foruten.

Kreft er omfattende, og roter rundt i hver lille krok, ikke bare i kroppen, men også i sinnet.
Men du er ikke alene. Det finnes alltid en til. Alltid.
Og akkurat det er det befriende godt å være vitne til.
Den kraften kan ikke erstattes med noe annet.